Met het oog op een nieuwe legislatuur en een hernieuwde samenwerking tussen de stad Antwerpen en de vakbonden werd een nieuw lokaal sectoraal akkoord vooropgesteld. Na onderhandelingen werd daarover vandaag een akkoord bereikt tussen de stad en de vakbonden ACOD en ACV-OD.
 
In een lokaal sectoraal akkoord worden de loons- en arbeidsvoorwaarden van een lokaal bestuur vastgelegd. Daarnaast bevat het wederzijdse verwachtingen en de wijze van samenwerking tussen de verschillende partijen. Het huidige lokaal sectoraal akkoord loopt eind 2019 af en werd volledig uitgevoerd. Vandaag werden de uitgangspunten voor de periode 2020-2025 vastgelegd. Een goed sociaal overleg is essentieel voor een gedragen personeelsbeleid. Tussen de stad Antwerpen en de vakbonden moet er een goede dialoog zijn over de wederzijdse bezorgdheden, de goede werking en de continuïteit van de diensten. Beide kanten streven naar een breed sociaal overleg. De stad en de vakbonden engageren zich dan ook in dit nieuwe lokaal akkoord om het overleg te laten primeren.
 
De stad Antwerpen wil met het sluiten van dit nieuwe akkoord opnieuw onder de aandacht brengen dat ze een goede, solide en sociale werkgever is. Schepen voor personeel Nabilla Ait Daoud verwoordt de uitgangspunten als volgt: “Onze medewerkers zijn het gezicht en de drijfveer achter onze prachtige stad. Ze zetten zich dagelijks in om onze inwoners correct, vriendelijk en efficiënt verder te helpen en laten onze stad nog meer stralen. We verwachten veel van hen en belonen ze dan ook met een aantal koopkrachtverhogende maatregelen: zo stijgt het bedrag van een maaltijdcheque naar 8 euro vanaf 2020, breiden we onze goede hospitalisatieverzekering nog verder uit met ook een basis tandzorgverzekering en trekken we de fietsvergoeding op naar het wettelijk voorziene maximumbedrag. Dat is, samen met de verhoging van de tussenkomst in openbaar vervoer vanaf 2022, tegelijk ook een extra stimulans om op een gezonde of duurzame manier naar het werk te komen.”
 
Ook de vakbonden zijn tevreden met het nieuwe akkoord. “We hebben een mooi, inhoudsvol lokaal akkoord afgesloten voor de 7000 medewerkers van het stadsbestuur Antwerpen. Dit kon enkel omdat we met mekaar overleggen op een respectvolle manier en met begrip voor mekaars rol. Dit akkoord toont ook aan dat de beste resultaten via overleg en niet via acties tot stand komen. Aan de werkvloer maken we ook duidelijk dat de vakbond wel degelijk een rol en meerwaarde heeft voor elke medewerker, hooggeschoold, laaggeschoold, vastbenoemd of contractueel. Het college van burgemeester en schepenen willen we danken voor hun constructieve opstelling”, aldus vakbondssecretaris voor ACV-OD Skender Baleci. Ook vakbondssecretaris voor ACOD, Viviane Simons wenst het college van burgemeester en schepenen te bedanken voor de constructieve samenwerking.
 
“In budgettaire tijden die niet gemakkelijk zijn, moeten respect en waardering voor onze medewerkers voorop staan”, zegt burgemeester Bart De Wever. “We vragen van hen flexibiliteit, en tegelijk zet de digitalisering zich verder waardoor er verantwoordelijkheden bijkomen. Daar mag iets tegenover staan. Ik wil de vakbonden dan ook bedanken voor hun constructieve samenwerking. De goede relaties van de afgelopen jaren verzilveren we met sociale vrede, in het belang van de Antwerpenaar.”
 
Het akkoord bevat een kwalitatief en een kwantitatief luik. Bij het kwalitatieve luik is het uitgangspunt dat elke medewerker zich dagelijks inzet om de doelstellingen van het bestuur te bereiken. Daarom zet de stad hoog in op een correcte en objectieve werving, een goede ondersteuning van haar medewerkers en de mogelijkheden voor alle medewerkers om hun loopbaan in handen te nemen. Werkzekerheid, werkbaar werk, flexibiliteit en digitalisering zijn hierbij kernbegrippen.
 
Het kwantitatieve luik bevat een aantal koopkrachtverhogende maatregelen voor de werknemers zoals de verhoging van de maaltijdcheques naar 8 euro, de verhoging van de fietsvergoeding tot het wettelijke maximum, de verhoging van de tussenkomst voor openbaar vervoer, de uitbreiding van de hospitalisatieverzekering met een basis tandzorgverzekering, het wegwerken van verschillen tussen arbeiders en bedienden en het verderzetten van de investeringen in het kader van digitale ondersteuning van de medewerkers. De pensioenlasten blijven een realiteit waarmee rekening moet gehouden worden. Net zoals in vorige legislatuur zullen hier maatregelen voor genomen moeten worden. Conform het nieuwe lokale sectorale akkoord zal dit gefaseerd en in nauw overleg met de vakbonden gebeuren, zonder naakte ontslagen, met zo weinig mogelijk impact op de dienstverlening en zonder te raken aan het statuut van de medewerkers.