Young Woodwind Trio Antwerp.  Ontstond in 2017, toen Balder Dendievel, Anne Fuhrmann en Jappe Dendievel zich verenigden in de cursus kamermuziek aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Al snel vormden ze een vast kamermuziekensemble, met zowel aandacht voor het ijzeren repertoire als voor muziek van hedendaagse componisten. Young Woodwind Trio Antwerp brengt boeiende en gevarieerde concertprogramma’s, waar de musici niet alleen als trio optreden, maar ook in duo- of soloverband. In mei 2018 werd het ensemble door het RaRo-ensemble en klarinettist Thorsten Johanns (voormalig klarinetsolist WDR Sinfonieorchester Köln en docent HfM Weimar) geselecteerd om aan te treden op het grote slotconcert van het Kamermuziekfestival Antwerpen 2018. In augustus 2018 speelde het trio na een succesvolle auditie een concert voor Cultuurmarkt Vlaanderen. In september 2018 won Young Woodwind Trio Antwerp de “Sonderpreis” voor beste interpretatie van een werk van W.A. Mozart op de International Anton Rubinstein Chamber Music Competition Düsseldorf.

Young Woodwind Trio Antwerp presenteert graag een programma waarbij er een mooi contrast is tussen “klassieke” houtblaastrio’s (Jacques Ibert, Mozart) en modernere trio’s (Erich Schulhoff, Jan De Maeyer, Wim Henderickx). De laatste twee genoemde componisten zijn Vlamingen. We vinden het fijn ook de hedendaagse componisten van hier een plaats te geven.
Young Woodwind Trio Antwerp speelt niet alleen het klassieke repertoire voor houtblaastrio, maar brengt ook recentere muziek, vaak van Belgische componisten zoals Wim Henderickx, Jan De Maeyer en binnenkort ook Jasper Charlet.

Balder Dendievel (°2002, Oostende), begon op 4-jarige leeftijd met vioollessen bij zijn moeder Kristien Devolder, zelf professioneel muzikante. Als 5-jarige schakelde hij over op hobo. Hij kreeg les van Jan Wauters in het Stedelijk Conservatorium van Brugge, waar hij ook slagwerk en orgel volgde. Op zijn tiende ging Balder met het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen op concertreis naar het Verenigd Koninkrijk. Daarna was hij nog 4 jaar actief in dit orkest, eerst als tweede en later als eerste hoboïst. Van 2016 tot 2018 was hij lessenaar aanvoerder hobo in het Euregio Jeugdorkest. Met de Internationale Junge Orchesterakademie (Weiden, Duitsland) maakte hij in april 2017 een tournee door Duitsland en nam een CD op voor de Bayerische Rundfunk. Hij werd al uitgenodigd door de orkesten Nuove Musiche, het Symfonieorkest van de Munt, het Nationaal Orkest van België en het orkest van de HfM Weimar, Duitsland. Ook treedt hij aan als hoboïst bij I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp. Na twee jaar Latijn in Oostkamp startte Balder in 2015 het derde middelbaar op de Kunsthumaniora te Antwerpen, voor de instrumenten orgel en slagwerk. In datzelfde jaar begon hij ook zijn deeltijdse bacheloropleiding hobo aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, in de klas van Luk Nielandt. In november 2014 mocht hij na een solistenwedstrijd het hoboconcert van Cimarosa vertolken met het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen. Verder won Balder prijzen op “Vlamo”, “Sonatina”, “Jonge Solisten aan Zee”, “Antwerp Percussion Competition” en “The eMuse International Online Competition”. In februari 2017 werd hij 2de laureaat van de “Hobo-wedstrijd” van het Symfonisch Jeugdorkest Edegem en het Astria Hobo Trio. Als gevolg hiervan speelde hij met dit orkest de eerste beweging van het hoboconcert van W. A. Mozart. Verder was hij als solist te horen in concerti van Bach, Marcello, Vivaldi en Richard Strauss. In augustus 2017 won Balder de eerste prijs op de orgelwedstrijd van de Vlaamse Orgeldagen Bornem. In februari 2018 won hij op hobo als jongste kandidaat de tweede editie van de Honda Competition for Classical Music tussen de Belgische muziekconservatoria. Het finalerecital was live te horen op Musiq’3. In juni 2018 ontving hij het Gouden Label Jong Talent van Klassiek Centraal. In december 2018 werd Balder finalist van de Young Belgian Talent-wedstrijd.

Balder is artiest in residentie bij SWUK Vlaanderen. Ook maakt hij deel uit van het YoungStars programma van I SOLISTI ACADEMY, een begeleidingsprogramma van I SOLISTI om uitzonderlijke muzikale talenten te helpen hun artistieke idealen te verwezenlijken.

In juni 2019 studeerde hij af aan de! Kunsthumaniora Antwerpen. Vanaf oktober 2019 zal Balder zijn studies voor hobo verderzetten aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn, in de klas van prof. Dominik Wollenweber.

Jappe Dendievel (°2004, Oostende), begon op 4-jarige leeftijd met viool spelen. De eerste lessen kreeg hij van zijn moeder Kristien Devolder. Later vond Jappe zijn roeping bij de blaasinstrumenten: hij koos voor trombone, tuba en fagot. Deze volgde hij eerst aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge, daarna ging hij verder met fagot en trombone aan de SAMWD Lier. Sinds september 2018 studeert Jappe fagot aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, in de klas van Francis Pollet. Deze studies combineert hij met de middelbare school in Brugge. Hij behaalde prijzen op “The eMuse International Online Competition”, “Vlamo”, “Jonge Solisten aan Zee”, “Prix Dominique” Venlo en de “Solistenwedstrijd” van het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen. Als solist was Jappe te horen met de Koninklijke Stadsharmonie Oostende, het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen, het Groslot Gala Orchestra en Braz’ art Harelbeke. Op 10-jarige leeftijd startte hij als orkestmusicus in het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen. Sinds juni 2016 is hij lessenaaraanvoerder trombone in het Euregio Jeugdorkest, waarmee hij concerteert in heel wat grote zalen in België en Nederland. Onlangs werd hij geselecteerd voor het gloednieuwe jeugdorkest “RCO Young”, onder de vleugels van het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam. Jappe volgde masterclasses bij Pieter Nuytten, Sergio Azzolini, Simon Van Holen, Gustavo Núñez en Sophie Derveaux. Jappe maakt deel uit van het YoungStars programma van I SOLISTI ACADEMY, een begeleidingsprogramma van I SOLISTI om uitzonderlijke muzikale talenten te helpen hun artistieke idealen te verwezenlijken.

Anne Fuhrmann (°2000, Malmedy). Op 8-jarige leeftijd volgde ze haar eerste klarinetlessen aan de Muziekacademie van de Duitstalige Gemeenschap van België. Sinds september 2017 studeert ze aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen bij prof. Annelien Van Wauwe. Anne is onder andere te horen als soliste. Ze volgde masterclasses bij Arno Piters, Julien Hervé, Roeland Hendrikx, Eddy Vanoosthuyse, Robert Spring, Ernst Schlader, Yehuda Gilad, Ralph Manno en Michel Lethiec. Ze nam ook deel aan diverse solistenwedstrijden. Ze won de publieksprijs op het “Concours Raymond Micha”, in 2016 en kwalificeerde zich voor de International Music Competition for the Youth in Oldenburg in 2017. In juni 2018 werd ze geselecteerd als kandidaat voor Young Belgian Talent.

Doorheen de jaren heeft Anne veel orkestervaring opgedaan. Ze groeide op in het harmonieorkest van Weywertz, onder leiding van Harmen Vanhoorne. Sinds 2018 is ze eerste klarinettiste van het “Koninklijk HarmonieOrkest Schelle” onder leiding van Dirk de Caluwé. Anne speelt regelmatig mee in orkestprojecten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en was in het seizoen 2018-2019 eerste klarinettiste van het “Euregio Jeugdorkest” onder de leiding van Hans Casteleyn. In de zomer van 2017 was Anne lid van het European Union Youth Wind Orchestra; onder de leiding van Jan Cober en nam ze deel aan concerten in Luxemburg, Nederland en Duitsland. Ze heeft de eer volgend seizoen opnieuw lid te zijn van dit orkest.

Programma:

  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): divertimento in Bes, KV 430b/II
    • Allegro
    • Larghetto
    • Rondo
  • Heinrich Sutermeister (1910-1995): Capriccio voor klarinet solo
  • Wim Henderickx (°1962):Trio
    • Allegro marcato
    • Largo
    • Scherzando
    • Lento assai
    • Allegro marcato
  • Benjamin Britten (1913-1976): Six Metamorphoses after Ovid voor hobo solo, op. 49
    • Pan
    • Phaeton
    • Niobe
    • Bacchus
    • Narcissus
    • Arethusa
  • Erwin Schulhoff (1894-1942): Divertissement 
    • Ouverture
    • Burlesca
    • Romanzero
    • Charleston
    • Florida
    • Rondino

 

Heinrich Sutermeister is een Zwitsers componist. Hij studeerde aan de Akademie der Tonkunst in München, waar Carl Orff zijn leraar was en Orff bleef een krachtige invloed op zijn muziek hebben. Halverwege de jaren dertig keerde hij terug naar Zwitserland en wijdde hij zijn leven aan compositie. Hij schreef enkele werken voor de radio voordat hij zich later tot de opera wendde. Hij is het meest bekend voor zijn opera’s hoewel hij ook mooie werken voor koor, individuele instrumenten en drie concerti voor piano.

 

Wim Henderickxis een Vlaamse componist en docent uit Antwerpen. Hij studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. Hij is zeer productiefen schreef tal van opera’s, orkestwerken, muziek voor koor en kamermuziek. Hij schreef werkenvoor opera, muziektheater, orkest, koor, harmonieorkest en kamermuziek. Elektronica nemen vaak een belangrijke plaats in …

Wim Henderickx doceert compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen: www.ap-arts.been aan het Conservatorium van Amsterdam.

Erwin Schulhoff was een productieve en veelzijdige creatieve figuur wiens werk een volledig scala aan stijlen en invloeden omvatte. Net als Kafka en Mahler, een Duitse jood in een Tsjechisch cultureel milieu, profiteerde de componist ten volle van zijn status van ‘buitenstaander op zoek naar’ om een ​​meeslepende muzikale persoonlijkheid te smeden. Een van de eerste en meest succesvolle exponenten van kunstmuziek op basis van jazz, breekt Schulhoff meerdere benaderingen van zijn tijd, van Dada tot expressionisme, en van een afstandelijke zelfspot tot de stevige ernst van het socialistisch realisme. Hij was een overtuigd communist en stierf tijdens wereldoorlog II in een Duits concentratiekamp.

Info en reservaties

 

Via Orfeoproducties: info@orfeo.be  of tel. 03/4491687

26 september 2019 – Sint-Antoniuskerk, Edegem 20u15

De reservatie is definitief na betaling op rekeningnummer BE11 3630 0198 9348 van Orfeoproducties vzw te Edegem. Gelieve de datum van het concert en het aantal tickets te vermelden.

Tickets kosten 14 Euro, 5 Euro voor -26.
Een abonnement kost 70 euro.