De Kevie, de goed bewaarde “kelder” van Haspengouw, ligt vlakbij Tongeren. In dit kloppend hart van de oostelijke Jeker liggen vier natuurgebieden bij elkaar: Beemden, Hardel, Kevie en Groot Meers. Ga op zoek naar de bever en beleef de bloemenpracht. Het dichtst bij de stad Tongeren bevinden zich de Beemden, vochtige hooilanden die zich jaarlijks tooien in een uitbundig bloemenkleed. Gele vlekken van grote ratelaar wisselen hier af met roze patronen van echte koekoeksbloem en gevlekte orchis op een witte achtergrond van pinksterbloem en knolsteenbreek.

Toegankelijkheid
Het hele jaar door vrij toegankelijk op de paden. Stevige stapschoenen aanbevolen. Honden welkom aan de leiband.
Vlakbij Oude Blaarstraat 7 is er een picknickweide waar je je meegebrachte boterhammen kan opeten. De paden zijn geschikt voor kinderwagens met grote wielen. De brede wegen in het gebied zijn geschikt voor rolstoelgebruikers. Voor een wandeling van 2 km, volg de Oude Blaarstraat, sla rechtsaf en keer langs het fietspad terug. Parking bij de ingang van het natuurgebied, Oude Blaarstraat ter hoogte van Neremweg 86, 3700 Tongeren. Neem afrit 32 Tongeren van de E313 naar de N79 richting Tongeren. Sla linksaf bij de R72. Na 6oo meter, sla linksaf in de Neremweg en opnieuw links in de Oude Blaarstraat. Voor GPS: geef Neremweg 86 in en sla dan onmiddellijk linksaf in de Oude Blaarstraat.

Beschrijving van het natuurgebied
De talrijke wilde bloemen zijn te danken aan het rooien van populieren, een intensief graasbeheer en een goede samenwerking met de lokale landbouwers. Elk van de karakteristieke lapjes is zoals vroeger omzoomd met meidoornhagen. Die hagen strooien in het voorjaar bloemblaadjes als witte watervallen op de groengele ondergrond van penning- en speenkruid. De kleinschalig beheerde hooilandjes barsten in het voorjaar van het kruipend zenegroen. Ervaar hier hoe het oude, kleinschalige cultuurlandschap perceeltje per perceeltje weer tot leven komt.

Hoogtepunten op de wandelroutes
De Kevie is uitgerust met vier wandelroutes en een kijkhut. De Jeker heeft zijn natuurlijke meanders teruggekregen in een grootse herstelactie van de Vlaamse Milieu Maatschappij. De omgeving van de Kevie baadt in een rijke cultuurnatuur. Je kan hier genieten van het weidse akkerlandschap van Droog Haspengouw met nog leeuweriken en torenvalken boven de graanvelden.
Of kuier eens door het centrum van Tongeren. Ontdek er één van de rijkste muurvegetaties van Vlaanderen. Dit is ook de oudste stad van België, met talrijke overblijfselen uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Ook de naam Kevie zou komen van het Latijnse cavea of “kelder”. Voor elk wat wils dus, in de rijk gevulde kelder van Haspengouw.

Dieren en planten
De afwisselende natuur in De Kevie biedt een uitstekend leefgebied voor één van onze knapste luchtacrobaten: de boomvalk. Tussen de populieren en hagen maakt hij jacht op kleine vogels. In de graslanden vormen grote sprinkhanen en kevers een lekkere maaltijd en boven de poelen en plassen is hij libellen te snel af. Zelfs de huis- en gierzwaluwen uit de nabije stad Tongeren zijn voor hem niet veilig. Broeden doet de felle rakker met zijn rode broek en zwart-witte koptekening hoog in een populier of in een den op een oud duivennest. Gezien zijn dieet zal je hem enkel van april tot september bij ons aantreffen. De winter brengt hij door in het warme Afrika.

Natuurbeheer
Het beheer van de deelgebieden Hardel, Groot Meers en De Kevie vormt een contrast met het hooilandbeheer in de Beemden. In die drie deelgebieden mag de natuur haar gang gaan. Het ziet er naar uit dat riet en ruigtekruiden de bovenhand krijgen in de venige laagte van het Groot Meers. Het elzenbroekbos domineert dan weer in het Hardel. In de Kevie struint een kudde heckrunderen en konikpaarden, rassen die sterk lijken op bewoners van vóór de tijd van Ambiorix. De dieren structureren het landschap naar hun eigen instinct. Ze houden weidse graslanden open, leggen al grazend paden aan door de moerasspirea- en rietvelden, eten bast en wortels en laten ook bomen staan als toevluchtsoord voor warme zomerdagen. In een adembenemend vertoon van oerkracht creëren zij zo een mozaïeklandschap. De bever, teruggekeerd via de Maas, brengt daarenboven zijn eigen accenten aan.

Foto’s: www.natuurpunt.be