Het college keurde de procesnota voor het Groenplan Antwerpen goed. Die nota omschrijft hoe het groen in district Antwerpen vandaag is samengesteld en wat de volgende stappen zijn voor de opmaak van het Groenplan Antwerpen. Het uiteindelijke plan zal beschrijven hoe het groen kan bijdragen aan een leefbaarder district en hoe iedereen hieraan kan meewerken. District Antwerpen is het tweede district om de ideeën van het overkoepelende stedelijke Groenplan toe te passen op het eigen groenareaal.
 
Van overkoepelend naar lokaal Groenplan
Het stadsbrede Groenplan werd goedgekeurd in februari 2017. Het beoogt de groenzones van de stad te verbinden en zowel kwalitatief als kwantitatief te versterken. Per landschap zijn er ook concrete richtlijnen, aangepast aan de specifieke behoeften van de plek.
 
Sinds de opmaak van het stedelijke Groenplan is het de ambitie is om ook Groenplannen op maat voor de districten uit te werken, in overleg met de betrokken districtsbesturen. Het Groenplan voor Deurne werd dit voorjaar gefinaliseerd. Nu is het de beurt aan district Antwerpen.
 
Schepen voor groen Els van Doesburg: “Met dit plan op maat van ieder district willen we alle Antwerpenaren een nog mooiere en leefbare stad bieden. Want daar gaat het om: meer levenskwaliteit. Meer groen nodigt uit om in de stad te wonen en om in de stad te blijven. Daar doen we het voor.”
 
Procesnota als leidraad voor districtsgroenplan 
Met de goedkeuring van de procesnota voor het Groenplan Antwerpen geeft het college het startschot voor dit districtsgroenplan. De nota bevat een inventarisatie van het huidige groenareaal van het district, omschrijft welke thema’s belangrijk zijn en geeft een overzicht van groengerelateerde projecten van het district.
 
De procesnota legt de verschillende stappen van het planproces vast: analyse, visie en definitief groenplan. In elke fase worden de inwoners van Antwerpen betrokken en/of geïnformeerd. De ambitie is om in 2023 klaar te zijn met dit Groenplan.
 
Districtsburgemeester Paul Cordy: “Het Groenplan sluit aan bij de ambitie van het district om het district verder te vergroenen. Een Groenplan dat samen door stad en district wordt opgesteld is daartoe een onmisbaar instrument. Met deze procesnota krijgt die samenwerking ook een concrete vorm. Het doel is om uiteindelijk tot meer en kwalitatiever groen te komen, een onmisbaar element voor een betere leefbaarheid van ons district.”
 
Groen in Antwerpen vandaag
Het district Antwerpen heeft een totale oppervlakte van 3856,6 hectare. In district Antwerpen bestaat 31,6 % van de totale oppervlakte uit groen. Daarbij onderscheiden we gebruiksgroen, natuurlijk groen en privaat groen:
·       15,8% van de totale districtsoppervlakte bestaat uit gebruiksgroen of groengebied dat specifiek ingericht werd voor recreatie. Het merendeel ervan bevindt zich in de districtsdelen Linkeroever en Middelheim. In alle andere districtsdelen is er in verhouding heel weinig gebruiksgroen.
·       Met 393 hectare of 10,2% grondoppervlak heeft district Antwerpen ook een aanzienlijk aandeel natuurlijk groen. Dat bevindt zich ook vooral op Linkeroever en een klein stukje van de Hobokense Polder op rechteroever.
·       Het publieke groenareaal van het district Antwerpen wordt aangevuld met groen dat zich in private tuinen en voortuinen bevindt. Dat is nog eens 218,1 hectare of 5,6% van de totale districtsoppervlakte. Ook van het privaat groen is er op Linkeroever en in Middelheim opvallend meer dan elders.
 
Meer informatie over het Groenplan Antwerpen staat op www.antwerpenmorgen.be/groenplanantwerpen.