Begin 2013 werden in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen kleine vloerverzakkingen vastgesteld. Ter voorbereiding van de herstelwerken onderzochten archeologen in opdracht van de provincie Antwerpen de bodem. Zij deden een wel heel bijzondere ontdekking. In een houten kist zaten fragmenten van meerdere schedels, zorgvuldig omwikkeld met textiel, pauwenveren en metalen banden, wat wijst op een historische reliek. “Onze dienst Erfgoed vertelt het unieke verhaal van deze vondst in een nieuwe erfgoedbrochure in onze reeks ‘Uit het depot’.”, vertelt gedeputeerde Luk Lemmens.
Specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) identificeerden een complex, samengesteld geheel, waarvan de onderdelen een lange en boeiende geschiedenis kennen. Delen gaan terug tot de Romeinse periode! Andere dateren uit de overgang van de volle naar de late middeleeuwen, de 17e-18e eeuw en de periode 1870-1930. Het reliek vertoont gelijkenissen met andere schedelrelieken die in verband gebracht worden met de in Vlaanderen ooit populaire legende van Sint-Ursula en de 11.000 maagden. Een authenticiteitsattest uit 1620, recent gevonden in het Aartsbisschoppelijk Archief, verwijst uitdrukkelijk naar de schenking van een dergelijke schedel voor de verering van de heilige.

Nieuwe brochure

De dienst Erfgoed van de provincie Antwerpen brengt het boeiende verhaal van dit reliek in het eerste nummer van de nieuwe brochurereeks ‘Uit het depot’. Donderdagavond 13 april gaat in Mechelen in het kader van de lezingenreeks Soirée Lamot een lezing door over de vondst die het onderzoek en de ontdekking van deze reliek in een historisch perspectief plaatst. Gedeputeerde voor erfgoed Luk Lemmens raadt iedereen aan om te komen: “Dit reliek is één van de vele objecten die we in het Archeologisch depot van de provincie Antwerpen bewaren. Ons depot is in 2015 door de Vlaamse overheid erkend als ‘onroerend-erfgoeddepot’. Sinds 2016 ontvangen we dankzij deze erkenning een jaarlijkse subsidie van 75.000 euro. Dit geeft ons de kans om historisch onderzoek naar archeologische vondsten te ondersteunen of te presenteren aan het publiek. Een depot is immers geen vergeetput! We gaan dan ook bekijken met de Sint-Romboutskathedraal of dit mysterieuze reliek een gepaste plaats kan krijgen om ontdekt te worden door de bezoekers van de kathedraal.”
Meer info:
https://muse.mechelen.be/een-van-de-11.000-een-mysterieuze-schedelreliek-uit-de-sint-romboutskathedraal