Ja, een ruime meerderheid van de burgers willen zoveel mogelijk weten over hun DNA. Maar neen, ze willen die gegevens niet zomaar delen met bedrijven. Genoomanalyse opent perspectieven voor de preventie, opsporing en behandeling van ziekten, maar hoe moeten we ermee omgaan? De Koning Boudewijnstichting liet burgers in heel Europa ondervragen, én organiseerde een diepgaand burgerforum op Belgisch niveau.

Volledige genoomanalyses zijn steeds haalbaarder, zowel qua tijd als qua middelen die ze vergen. Dit opent veel mogelijkheden, maar doet ook de nood ontstaan aan een duidelijk kader. Een kader dat rekening houdt met de wensen van burgers. Wat willen mensen weten over hun genoom, het geheel van erfelijk materiaal dat je van je biologische ouders krijgt? Met wie willen ze hun genoomgegevens delen?

In opdracht van de KBS peilden ORB International en Gallup naar de mening van EU-burgers omtrent het gebruik van genoominformatie. Ruim 30.000 EU-burgers werden bevraagd, onder wie 1.000 Belgen. Een meerderheid van de Europeanen (73%) en Belgen (68%) wil alles weten over zijn of haar genoom en wil die informatie ook delen met de familie (respectievelijk 76% en 69%) en met academische onderzoekers (58% beiden). Genoominformatie delen met de farmaceutische industrie ligt daarentegen minder voor de hand (40% en 41%).

Foto: www.kbs-frb.be