Een internationaal team van onderzoekers onderzocht de werking van het medicijn liraglutide en ontdekte dat het de kans op de ontwikkeling van type 2 diabetes aanzienlijk kan verlagen. De studie, met medewerking van de Universiteit Antwerpen, haalde het gerenommeerde tijdschrift The Lancet.

De studie werd uitgevoerd door de universiteiten van Dublin en Liverpool, in samenwerking met onderzoekers wereldwijd. Gedurende een periode van drie jaar onderzochten ze bij meer dan 2250 volwassenen met prediabetes – dat bij de meeste mensen binnen tien jaar tot type 2 diabetes leidt – het effect van liraglutide, een middel dat tegen overgewicht wordt gehanteerd. “De geadviseerde behandeling bestaat uit dagelijks één injectie met liraglutide”, verduidelijkt Luc Van Gaal, professor aan de Universiteit Antwerpen en diensthoofd Endocrinologie in het UZA. “Het stimuleert gewichtsverlies door in interactie te gaan met dat deel van de hersenen dat onze eetlust en energie-inname controleert.”
De onderzoekers wilden nagaan of 3.0 mg van het medicijn ook zou volstaan om bij patiënten met prediabetes de ontwikkeling van type 2 diabetes te verlagen. “Patiënten in 27 landen en op 191 onderzoekssites namen deel. De helft kreeg gedurende 160 weken dagelijks een dosis liraglutide, de andere helft een placebo”, aldus Van Gaal. “Alle deelnemers gingen ook op dieet en kregen het advies meer te sporten.”

Gewichtsverlies
“Uit onze studie blijkt dat het medicijn, in combinatie met lichaamsbeweging en een gecontroleerd dieet, het risico op type 2 diabetes al met 80% verlaagt over een periode van slechts drie jaar. De deelnemers die liraglutide kregen, waren over diezelfde periode ook meer afgevallen dan zij die placebo kregen.”

“Op basis van onze bevindingen kan liraglutide 3.0 mg ingeschakeld worden als nieuwe therapeutische aanpak voor patiënten met obesitas en prediabetes, om het risico op de ontwikkeling van type 2 diabetes en de daarbij horende complicaties aanzienlijk te verminderen”, zegt professor John Wilding van de University of Liverpool. “Het is belangrijk dat we onze patiënten met obesitas en type 2 diabetes een behandeling kunnen geven waar we het volste vertrouwen in hebben, vertrouwen dat die in het echte leven tot hetzelfde resultaat zal leiden als in onze studie.”

De resultaten werden gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.