Wie vandaag de dag met kinderen en jongeren werkt, weet dat ze maatschappelijk bewust zijn. Maar ondanks hun groeiend gevoel voor burgerschap, zijn ze volgens de resultaten van de internationale studie van burgerschapseducatie minder geëngageerd. De conclusie van dit onderzoek luidt dat burgerschapseducatie een prominente plek moet krijgen in de leefwereld van kinderen en jongeren. Ook HETSTEEN is hiervan overtuigd en timmert met het festival ‘Mensenkinderen en dino-eieren’ alvast mee aan de weg.

Op zondag 19 november roept HETSTEEN tijdens dit festival kind, vriend en vijand op om deel te nemen aan een debat over hoe creativiteit ‘actief burgerschap’ kan bevorderen. De hele dag gaan kinderen in gesprek met een schooldirecteur, een imam, een schrijver, een ex-drugsverslaafde, een politicus, een rechercheur, een vluchteling, een filosoof, een acteur, iemand in armoede… Daarnaast biedt HETSTEEN doorlopend workshops en ander lekkers aan. Net voor de verjaardag van de rechten van het kind, wil HETSTEEN dus met deze inspiratiedag uitdagingen rond burgerschap aankaarten. Heel specifiek vieren we vandaag ‘De mening van het kind.’

Programma gesprekken:
DINO-EI 1: 12u30 tot 13u
thema: mijn gedacht (mening van het kind)
Nabilla Ait Daoud (schepen van Jeugd stad Antwerpen, NV-A), Mohammed Talibani (vluchteling uit Syrië, 2 jaar in Antwerpen) en Peter Van Den Begin (acteur, onder voorbehoud).

DINO-EI 2: 14u30 tot 15u
thema: origineel, origineler, origineels (creativiteit)
Wouter Hillaert (theatercriticus, kernredacteur bij Recto Verso, PLAN A, Hart boven Hard), Martha Faliz (vrouw van oudere leeftijd die in armoede leeft, vanuit vzw RechtOp) en Sander D’Haese (artistiek leider van kunstgallerij deRuimte, (over)leeft al 3 jaar zonder drugs).

DINO-EI 3: 16u30 tot 17u
thema: mijn burgerij (actief burgerschap)
Erik Anken, (rechercheur en stadsgids), Younes Ouchan (imam) en Samira Azeroual (directeur van Steinerschool De Kleine Wereldburger).

Elk dino-ei bestaat ook uit een kerngroep van mensenkinderen:
Nele Hogeweg (13 jaar, toneelspelen), Walid Talbi (12 jaar, voetballer), Tayseer El Azzouzi (10 jaar, taekwondo), Dimitri De Groot (9 jaar, scouts, sportief en eigenwijs), Wassim Kaddour (12 jaar, voetbal en gamen), Noor Benhamou (9 jaar, zingen, dansen, tekenen en spelen), Noa Van Essel (12 jaar, is haar eigen racefiets aan het bouwen), Safae El Azzouzi (11 jaar, knutselen), Ni’ma El Moukhtari (8 jaar, rope skipping en zwemmen), Zoë Vercammen (12 jaar, toneelspelen), Tibbe Vercammen (10 jaar, kampen bouwen), Aissati Chahid (10 jaar, gamen, zwemmen, schilderen en tekenen)…

Zij bedenken de vragen, vragen die ze altijd al wilden stellen, over dingen die hen bezighouden, waar zij van wakker liggen. De gesprekken worden gemodereerd door dino-temmers, Gideon Hakker (kinderfilosoof) en Tessa Verbruggen (educatief medewerker en theatermaker).

Doorlopend programma:
Daarnaast neemt HETSTEEN je mee in een workshop rond ‘vertraagzaamheid’. Kinderkunst vind je in de lift en je gaat naar huis met een zelf ontworpen tatoeage gelinkt aan de rechten van het kind. Samen met De Gezusters Hirngespinst kan je de wereld repareren. OOGST stelt het alledaagse van een maaltijd in onze wegwerpmaatschappij in vraag. Samen met de kinderen maken ze verse soep en blikken hun persoonlijke boodschappen in voor de toekomst. Roest speelt ‘El KWakkaba’, een interactieve muziekvoorstelling die bestaat uit speelgoed donaties.

HETSTEEN wil de wereld in huis halen en kinderen een stem geven.
Kortom, een gratis festival voor ‘mensenkinderen’ van 0 tot 99 jaar.
Welkom in HETSTEEN van 12u tot 18u.
Meer info vind je op www.hetpaleis.be.
Foto’s HETSTEEN