Het Landschapspark de Merode krijgt er met het Merodepad, een 150 km lange wandelroute langs vele erfgoedsites, een nieuwe toeristische troef bij. Maar dat is slechts het begin. De ontwikkeling van nieuwe stilteparels en de verdere ontsluiting van originele stukken erfgoed, zorgen dat herbronnen, rust en stilte zoeken nog beter kan in de provincies Antwerpen en Brabant. Tel daarbij de ontwikkeling van verblijfsmogelijkheden voor toeristen in zorgsites als Het GielsBos, en het plaatje is compleet!

Rijkdom aan religieus erfgoed

Samenwerking is het sleutelwoord voor Interreg. Deze Europese fondsen zetten regio’s uit verschillende landen aan om vergelijkbare projecten in een samenwerkingsverband uit te werken. Zo zijn zowel de provincies Antwerpen als Nederlands Brabant rijk aan religieus erfgoed dat steeds meer toeristisch, maar respectvol, ontsloten wordt. Europa keurde een gezamenlijk programma goed dat voor serieuze investeringen zorgt in de genoemde regio’s. Provincie Antwerpen zet in op een 150 km lange wandelroute waar beleven, onthaasten en bezinnen de sleutelwoorden zijn. Langsheen die route in Landschapspark de Merode, komen er nieuwe of verder uitgewerkte Stilteparels, sites waar herbronning en ontsnappen aan de hectiek van het dagelijkse leven centraal staan. Landschapspark de Merode is op zich trouwens ook een breed samenwerkingsverband tussen onder andere 9 gemeenten en 3 provincies.

Investeren in groen en zorg
Een laatste aspect van het Interreg-programma ‘parels in helende landschappen’, is de openstelling van zorginstellingen. Zo wordt het mooie groene domein rond instellingen als Het GielsBos meer opengesteld. Er zal onderzocht worden op welke manier de stiltezoekende toerist en recreant er kan worden onthaald of opgevangen zonder de kerntaken of filosofie van de instelling in het gedrang te brengen. Het ontsluiten van het domein van Het GielsBos voor zorgtoerisme kadert in het verder uitbouwen van deze zorgsite tot een woon-en leefomgeving voor mensen met een handicap die open staat voor en deel uitmaakt van de samenleving. Op deze manier ontwikkelen de provincie Antwerpen en Landschapspark de Merode een geïntegreerd en buitengewoon toeristisch belevingsaanbod, samen met partners uit binnen- en buitenland.

Gedeputeerde Kathleen Helsen, bevoegd voor gebiedsgericht beleid en voorzitter van Landschapspark de Merode benadrukt: “Mensen zoeken vaker naar rust en stilte in open groene ruimte. Onze provincie kan dat bieden in de Kempen en Landschapspark de Merode. Daarom hebben we met provincie Antwerpen verschillende partners verenigd voor het grensoverschrijdende Interreg dossier ‘parels in helende landschappen’. De samenwerking loont: met dit Europees project zal gedurende drie jaar in totaal meer dan 5.5 miljoen euro geïnvesteerd worden. Het geld gaat naar projecten in de provincies Antwerpen en Nederlands Brabant die bezoekers naar stilteplekken leiden en de groene stiltezones van zorgorganisaties toegankelijker maken. Voor Het GielsBos en Landschapspark de Merode alleen investeren we bijna 2.5 miljoen euro. Vanuit provincie Antwerpen slagen we erin om onze regio-overschrijdende expertise in te zetten, met een maximaal resultaat voor de Kempen en de stiltezoeker.”

Foto: ©Beeldbank provincie Antwerpen