Ondanks de koude werd er de voorbije dagen hard gewerkt op domein De Merel in Brecht. Leerlingen van de BUSO-school Kristus Koning uit Sint-Job-in-‘t-Goor plantten er meer dan 100 fruitbomen onder begeleiding van de Nationale Boomgaardenstichting. De boomgaard op grond van Kempens Landschap moet een nieuwe onthaalpoort worden voor domein De Merel en komt er dankzij een subsidie van LEADER MarkAante Kempen Plus en een privédonatie van het bedrijf EagleBurgmann Belgium bvba.
 
Van kerstbomen naar fruitbomen
Tot voor kort stond het bijna 3 hectare grote perceel vol met uit de kluiten gewassen kerstbomen (of volgroeide / maar anders is het een contaminatie) van een voormalige fijnsparplantage. Toen Kempens Landschap in 2018 eigenaar werd van 76 hectare landbouwgronden in domein De Merel hoorde het perceel naast de Schotensteenweg er ook bij. “De Merel is een waardevol landschap van maar liefst 160 hectare groot. Vorig jaar konden we het gebied samen met de gemeente Brecht en het Agentschap voor Natuur en Bos aankopen van de stad Antwerpen, waardoor de toekomst van De Merel veilig gesteld werd.”, licht Jan De Haes, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen toe. “Het gebied miste echter nog een mooie onthaalpoort voor bezoekers. Door de fijnsparplantage om te vormen tot een open hoogstamboomgaard zal het landschappelijk plaatje kloppen. De boomgaard moet nog groeien maar is nu al een meerwaarde voor de Merel!”, besluit gedeputeerde De Haes.
 
“Meer dan 100 fruitbomen zijn hier de afgelopen dagen aangeplant”, vult Kathleen Helsen, covoorzitter van Kempens Landschap en gedeputeerde van de provincie Antwerpen, aan. “Er is gekozen voor streekeigen oude variëteiten om de boomgaard een educatief karakter te geven. Binnen enkele jaren zullen hier appels, peren, kersen, kweeperen, okkernoten en pruimen geoogst kunnen worden. Voor een dertigtal leerlingen van de Kristus Koning-school kaderde de aanplantactie in hun wekelijkse praktijklessen. Ze leerden daarbij hoe een fruitboom aangeplant, bemest en gesnoeid moet worden.”

Burgemeester Sven Deckers legt uit hoe het project gefinancierd kon worden: “De aanleg van de boomgaard gebeurt binnen het LEADER MarkAante Kempen Plus project “Welkom in De Merel”. LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. De gemeente kan voor het project rekenen op een subsidie van 65.000 euro. Bovendien zal het bedrijf EagleBurgmann Belgium bvba, gevestigd in Sint-Job-in-‘t-Goor, de aanplant sponsoren met een donatie van 5.250 euro. Dankzij deze middelen krijgt De Merel een mooie onthaalpoort waar onze inwoners en bezoekers van zullen kunnen genieten.”
 
Toekomstplannen
Nu de bomen stevig in de grond staan, worden er nog enkele struikengroepen aangeplant om bijen aan te trekken. Zowel de bomen als de struiken krijgen een degelijke veebescherming. Dat is nodig omdat het gras tussen de bomen kort gehouden zal worden door schapen. Daarom is de boomgaard ook omheind en niet permanent toegankelijk voor bezoekers. Voor hen wordt een recreatiezone ingericht met zitbanken en een infobord, vanwaaruit je een mooi zicht hebt op de bomen. In de lente wordt de boomgaard plechtig ingehuldigd tijdens een publieksevenement.

Foto: Partners en leerlingen planten de laatste bomen, copyright Kempens Landschap