Door Miet Waes.

Nog op zoek naar een origineel geschenk voor speciale feesten of verjaardagen? Wil je je ouders of grootouders eens extra bedanken? Of ben jezelf toe aan een verwenweekendje met je partner? Een arrangement in de Martin’s Rentmeesterij in Bilzen is altijd een schot in de roos.

 Historische sites omtoveren tot luxueuze logies

De Martin’s hotels hebben er hun handelsmerk van gemaakt om historische gebouwen om te toveren in luxueuze logies en er een succesvolle symbiose te maken tussen oude en hedendaagse architectuur. De waarschijnlijk in de 17de eeuw gebouwde Rentmeesterij was ooit de woning van de rentmeesters van Alden Biesen, en vormde één geheel met het immense domein van Alden Biesen zelf. De herenhoeve – met aangename binnenkoer – werd prachtig gerestaureerd en biedt onderdak aan drie junior suites, een vergaderzaal, een bar, verschillende salons en een evenementen- en banketzaal. Het is het ideale decor voor bedrijfsfeestjes, recepties en trouwfeesten. De 69 kamers, het restaurant AKKO met terras en een wellnessOase met zwembad, bevinden zich in de nieuwe vleugel. Van daaruit heb je in de zomer een prachtig uitzicht op een kleurrijke wildtuin en een uitgestrekte groene omgeving.

 Chef-kok Oger legt de lat hoog in  AKKO

De naam AKKO is niet lukraak gekozen. Bij de belegering van de havenstad Akko in het huidige Israël werden met de stichting van een veldhospitaal de grondslagen van de Duitse Orde – stichters van Alden Biesen – gelegd. In de open keuken zwaait Sebastien Oger, die tal van adellijke brieven kan voorleggen, de plak. Zo kookte hij in tweesterrenzaak Le SeaGrill in Brussel onder Yves Mattagne en was hij chef- patissier bij Nuance in Duffel, eveneens twee sterren. Op zijn 21ste, mocht hij zich zelfs het beste talent van de Escoffierwedstrijd noemen. Momenteel kreeg AKKO een 13 op 20 van Gault Millou, maar Sebastien heeft de ambitie om de volgende keer een 13,50 te halen of hoger. Zijn keuken kan je het best omschrijven als Franse gastronomie met een vleugje moderniteit.

Culinaire hoogstandjes

 Omdat ze uitsluitend met seizoensgebonden producten werken, biedt restaurant AKKO van dinsdag tot en met donderdag een beperkte kaart aan. In het weekend kunnen gasten enkel kiezen uit een 4, 5, 6 of 7 gangen van een vast menu al dan niet met aangepaste wijnen. Wij nemen 5 gangen wat voor ons ruimschoots volstaat. We starten met een mooi scala aan amuses, waarvan sommigen echte smaakbommetjes zijn. Ze zijn het resultaat van creativiteit, liefde voor smaak en verfijning. Waar in de eerste gerechten de verschillende smaken vrij geprononceerd zijn, evolueren ze in de loop van de maaltijd naar een zachtere mix. Wie graag vakkundige uitleg heeft, kan hiervoor chef kok Sebastian zelf aanspreken want hij springt regelmatig bij voor de bediening. Ook Myrthe, die vanaf haar 15de de stiel al doende leerde, maar door zelfstudie opklom tot sommelier straalt passie uit. Even later horen we ze een uitleg in vlot Engels geven dus ook op gebied van talen moet ze niet onderdoen voor horecamedewerkers die veel langer onderwijs hebben genoten. De vlotte jonge Generaal Manager Bart De Wolf komt regelmatig een kijkje nemen om te zien of alles vlot verloopt en een praatje te maken met het personeel. Een van zijn eerste aanpassingen was dat hij de tafels in het restaurant voorzag van stijlvolle tafelkleden en servieten.

Moderne wellnessruimte

 Martin’s Rentmeesterij opteerde voor een moderne wellnessruimte waar de hedendaagse gestresseerde mens volledig tot rust kan komen. Alles is er om hun gasten uitgebreid in de watten te leggen: een groot zwembad, sauna, hamman, drie massagecabines, een ontspanningsruimte en een terras met zicht op de prachtige tuinen. Je kan er kiezen tussen een uurtje massage of een compleet wellnessarrangement. Voor de massages, gezichts- en lichaamsverzorging wordt gebruik gemaakt van gerenommeerde merken.

De Landcommanderij Alden Biesen, hét uithangbord van Zuid-Limburg

De Landcommanderij Alden Biezen is een architecturaal pareltje, dat tussen de 13de en 18de eeuw werd gebouwd door een Duitse ridderorde. De oorspronkelijke taak van die orde bestond erin om gewonde kruisvaarders te verzorgen. De Landcommanderij, die nadien ook militair actief werd, kende haar glorietijd tussen de 16de en 18de eeuw. Ze was de Hoofdcommanderij in de streek en overzag 12 andere Commanderijen. Tijdens de Franse Revolutie werd de Duitse Orde verdreven en het gebouwencomplex verkocht aan een privépersoon. Na een grote brand in 1971 kocht de Belgische staat het domein. De Vlaamse overheid renoveerde de gebouwen, die sinds 2000 geklasseerd werden als beschermde erfgoed en maakte er een cultureel, toeristisch en conferentiecentrum van. De Waterburcht en de verschillende gebouwen liggen op wandelafstand van Martin’s Rentmeesterij en zijn eenvoudig te bereiken via de tuinen of via een nieuw wandelpad.

 

Te doen

– Wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de vele omringende natuurparken en boomgaarden. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes in de onmiddellijke omgeving.

– Shoppers kunnen terecht in Bilzen, een gezellig winkelstadje met veel cafeetjes, restaurants en terrasjes. Maar ook Maastricht en Maasmechelen liggen op een boogscheut.

– Er is de antiekmarkt in Tongeren.

– Cultuurliefhebbers worden verwend in de Landcommanderij waar regelmatig tentoonstellingen, concerten en opera’s plaatsvinden.

Martin’s Rentmeesterij

Kasteelstraat 2

3740 Bilzen

Tel: +32(0)89 44 21 21

www.martinshotel.com

 

 

Tekst: Miet Waes

Foto’s: Frans Oyen