Na 13 jaar heeft Vlaanderens bekendste cabaretier Geert Hoste het ambassadeurschap bij Vogelbescherming Vlaanderen doorgegeven aan jeugdacteur Marc de Bel. Gedurende die periode heeft Geert elke gelegenheid te baat genomen om de vereniging een extra duwtje in de rug te geven. Was het niet op televisie, radio of in zijn eindejaarsconferences, dan was het wel in een of ander dag- of weekblad. Voor elke editie van het driemaandelijks tijdschrift van de vereniging (Mens & Vogel) schreef hij een spraakmakende column die inspeelde op de actualiteit in de vogel- en natuurwereld. In totaal schreef hij er niet minder dan 51. Hij brak in elk column een lans voor de fauna en haar leefgebieden. Zijn eerste column – ‘Met alle Maltezen, maar niet met den dezen’ – schreef hij in 2004 voor de juli-editie van ‘Mens & Vogel’. Daarin nam hij de ongebreidelde jacht op en vangst van trekvogels op de korrel.
“Wat me het meest naar de keel greep, was het verhaal van de slachtingen op het liefelijke eiland Malta. Maltese jagers zijn vreselijker dan de massavernietigingswapens van Saddam en Bush samen. Het merkwaardige is dat er op Malta in de velden her en der bordjes staan met daarop ‘Riservado’. De meeste toeristen denken dat het om natuurreservaten gaat, maar neen, niet alles wat blinkt, is een goudvink. Het zijn gereserveerde jachtvelden. Eeuwige jachtvelden voor de trekvogels.”
Geert Hoste over zijn periode als ambassadeur: “Als ambassadeur van Vogelbescherming Vlaanderen heb ik geprobeerd om de vereniging zelf extra bekendheid te geven. Het is een goed geoliede organisatie die zich inzet voor de vogels en alle andere in het wild levende dieren. Soms trekken de vrijwilligers het land in om één vogel te redden, soms trekt de vereniging naar de rechtbank of het parlement om een groep dieren te beschermen of regelgeving te helpen vorm geven. Vogelbescherming Vlaanderen is zeer pragmatisch en niet provocerend. Ik heb een paar keer doodsbedreigingen gekregen van jagers, maar daar staat tegenover dat ik bijzonder gelukkig kan worden als ik een vos, een simpele duif of een merel zie.”
Op 3 december 2017 heeft Geert het ambassadeurschap overgedragen aan jeugdacteur Marc de Bel. Als blijk van dank en ook wel een beetje als ‘afscheid’ kreeg Geert Hoste een groene specht cadeau. Geen echte natuurlijk maar een levensgroot kunstwerk van de Engelse kunstenares Barbara Franc, vervaardigd uit gerecycleerde materialen zoals blik en ijzerdraad. De groene specht is nog tot en met 31 december 2017 ‘Vogel van het Jaar’ …
Marc de Bel: “Ik heb al van kleinsaf iets met vogels. Als kind kleefde ik hele schriften vol met honderden plaatjes, tekeningen en foto’s van vogels, die ik uit kranten en weekbladen knipte. Blij als een vogel in mei was ik toen ik van de goede Sint mijn eerste echte Vogelgids kreeg! Daarmee trok ik zowat elke dag naar het verboden Kasteelbos, waar ik gewapend met mijn verrekijker uren bij de vijver naar de eenden, waterhoentjes, meerkoetjes, reigers en zwanen lag te turen. Al moest je wel oppassen voor die laatste. Zeker wanneer die in het voorjaar met eieren of kleintjes in het nest lagen. Dan kwamen de mannetjes luid snaterend en dreigend sissend en klapwiekend op je af gestoven. Een rake slag van hun vleugels resulteerde in een stoere blauwe plek zo groot als een merelnest, waarmee je wekenlang hoog scoorde bij de meisjes van het dorp. Minder macho was het als de boswachter je te pakken kreeg. Dan trok die breedgeschouderde bietebauw jouw broek en onderbroek uit, zodat je in je blote kont en met je vogeltje bloot, als een gepluimde pechvogel naar huis mocht hippen. Maar goed, dit is niet de reden waarom ik dit ambassadeurschap heb aanvaard. Wel omdat ik hiermee hoop iets te kunnen bijdragen – en dan vooral naar kinderen toe – tot meer kennis, respect en liefde voor onze gevederde vrienden. Want bekend maakt bemind. Zeker wat vreemde vogels betreft. Bij deze vlieg ik er dus in!”
Er was veel belangstelling voor de ambassadeursoverdracht in Sint-Niklaas. De ‘plechtigheid’ werd afgesloten met een receptie met drank van Oxfam Wereldwinkels en vegetarische broodjes.
Geert Hoste kreeg een uniek kunstwerk van de Engelse kunstenares Barbara Franc overhandigd: een groene specht
Foto’s: Vogelbescherming