Deze zachte maanzaad-amandelcake is een recept van de Amerikaanse Youtuber Claire Saffitz. Ze is een gepassioneerde bakster en dat toont ze op haar Youtubekanaal Dessert person. In haar kookboek Banketbakker deelt ze al haar tips en recepten. ©Claire Saffitz – Good Cook – €35 

INGREDIËNTEN VOOR 6 personen

465 g
kristalsuiker
2 el
maanzaad
1 1/2 tl
bakpoeder
1 tl
grof zeezout
390 g
bloem
360 ml
volle melk
320 ml
neutrale olie
3
eieren
1/2 tl
vanille-extract
1/2 tl
amandelextract
90 g
poedersuiker
6 ml
sinaasappelsap
2 tl
gesmolten boter

BEREIDING

Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Bestrijk de binnenkant van een tulbandvorm met een ruime laag olie. Bestuif de bodem, wanden en koker met bloem. Tik de overtollige bloem eruit en zet de bakvorm opzij. 
Meng in de kom van een keukenrobot, die is voorzien van een vlindergarde (of in een grote kom als je een handmixer gebruikt), de kristalsuiker met het maanzaad, bakpoeder, zout en de bloem. Voeg de volle melk, olie, eieren, het vanille- en amandelextract toe aan de droge ingrediënten en klop op een lage stand tot alles net gemengd is. Verhoog de snelheid tot halfhoog en klop ongeveer 2 min tot het beslag zeer glad en dik is. (Klop bij gebruik van een handmixer ongeveer 1 min langer.) Vul de bakvorm en bak de cake: Schep het beslag in de geprepareerde bakvorm en bak de cake 80 tot 90 min, tot de bovenkant gerezen, gespleten en diep goudbruin is en een prikker die in het diepste deel van de cake is gestoken er schoon uit komt. 

Haal een tafelmes of paletmes langs de buitenste en binnenste randen van de tulband. Keer de tulband boven een taartrooster en tik met het rooster (en de tulband) hard op het werkblad om de cake eruit te schudden. Verwijder de bakvorm en prik overal in de bovenkant van de cake gaten met een spies of tandenstoker. Zet het rooster op een bakplaat met opstaande rand (om druppels glazuur op te vangen) en zet de cake opzij. 
Klop in een middelgrote kom de poedersuiker, het sinaasappelsap, de gesmolten boter en het vanille- en het amandelextract tot een glad glazuur. Bestrijk met al het glazuur de bovenkant van de cake en laat de cake het glazuur opnemen. Veeg met de kwast het glazuur dat op de bakplaat is gedruppeld op en bestrijk de cake hier weer mee. Laat de cake volledig afkoelen. 

Foto: www.ambiance.be