Stadsdichter Seckou Ouologuem schreef samen met de bewoners van Luchtbal een gedicht voor de wijk. Het gedicht wordt vereeuwigd als street art mural op de zijgevel van BLOC 2030, het cultureel ontmoetingscentrum van Luchtbal. Op woensdag 19 mei om 15 uur wordt deze muurschildering onthuld in aanwezigheid van Femke Meeusen, districtsschepen voor cultuur.

Poëtische muurschildering als monument
Seckou haalde inspiratie bij de wijkbewoners voor het schrijven van het gedicht. Zo sprak hij met jonge en oudere bewoners. Hij luisterde naar hun verhalen, wensen en dromen, en liet hen kennis maken met poëzie.
Tijdens ontmoetingsmomenten met Seckou in BLOC 2030 haalden de deelnemers herinneringen en anekdotes op en benoemden ze wat de wijk typeert. Deelnemers van ‘Atlas – Open Inloop Taal’ schreven teksten en enkele jongeren gingen samen met Seckou aan de slag tijdens slam poetry workshops. Het resultaat is een prachtig gedicht van en voor de wijk, boordevol referenties naar de Luchtbal van vroeger, vandaag en de toekomst.

Samen met buurtbewoners
Seckou spreekt met veel warmte over het project: “Ik begrijp nu dat Luchtbal altijd heel uniek is geweest, een stukje stad apart. Door de gesprekken en workshops met de bewoners werd ik even deel van deze buurt. Iedere bewoner die mij iets vertelde heb ik in het gedicht verwerkt. De tekst is een ritmische interpretatie, een soort van kadans van al die stemmen. De zijgevel van BLOC 2030 wordt een collectief monument.”

BLOC 2030 is de plek bij uitstek om dit wijkgedicht als street art mural aan te brengen. Het cultureel ontmoetingscentrum van Luchtbal is immers een open huis van en voor de buurt dat inzet op cultuurparticipatie, ontmoeting en gemeenschapsvorming. Stuk voor stuk aspecten die een belangrijke rol speelden binnen de realisatie van het wijkgedicht. 

Ook Femke Meeusen (districtsschepen voor cultuur) is trots: “Dit gedicht kreeg vorm door een participatief traject tussen Seckou als stadsdichter en bewoners van Luchtbal. Heel wat gesprekken en workshops gingen eraan vooraf. Het gedicht vrolijkt de gevel van BLOC 2030 stevig op. Het is een prachtige ode aan de wijk waar iedereen fier op kan zijn.”
Pink Panther Paints
Het gedicht wordt op de muur gezet door kunstenares Jasmine Roemendael, ook bekend onder de naam Pink Panther Paints. In 2013 deed zij ook al mee aan het street art festival Day One in Luchtbal. Zij is gespecialiseerd in het schilderen van letters en signalisatie.