Showed me light out of the tunnel – Walter Dermul

Gedurende maart en april stelt Walter Dermul te Lint schilderijen tentoon onder de titel ‘Like humans do’. We kunnen Dermul omschrijven als een laatbloeier die door zijn levenservaring, ontwikkeld gedurende zijn creatieve loopbaan, een opvallende kunstzinnige renaissance toont.

We laten de schilder zelf aan het woord:

Ik heb me altijd erg aangetrokken gevoeld tot het creatieve: zowel poëzie, literatuur, dans als schilder- en beeldende kunst. Bij mijn studiekeuze dacht ik eraan om eerst naar de academie te gaan – maar mijn ouders konden me overtuigen een universitaire studie aan te vatten. En dus ging ik bedrijfspsychologie studeren. Ik sloot die studies af met een speciale licentie in marketing, en zo rolde ik de reclamewereld binnen.”

                                                       Diamond Slippers – Walter Dermul

 

Op de vraag naar invloeden en inspiratiebronnen antwoordt Dermul:

 “Natuurlijk heb ik meer bewondering voor sommige kunstenaars dan voor andere. Zo heeft Lucian Freud me zeker in het begin een heel eind op weg gezet. Zowel de werken uit zijn jongere leven als zowat alles tot zijn dood vind ik geweldig fascinerend. Ook de rijkheid van Gerhard Richter is erg inspirerend. Uiteraard zijn ook de Tuy- en Borremansen van onze wereld niet te ontkennen. Maar er mag wel een portie Spilliaert, Hockney, Hopper, Vanriet en een eetlepeltje Caravaggio en Dillemans bij.

Mijn werk is figuratief en zoekt vaak tegenstellingen op: mensen en hun emoties – of net het gebrek eraan. Over hoe mensen met elkaar in dialoog treden, in hun relatie met wie hen omringt, met hun partner, met hun kinderen.”

Persoonlijk ontwaren wij in de authentieke uitdrukkingen van Walter Dermuls creaties een geheime verwantschap met Hockney en Jan Vanriet.

De tentoonstelling ‘Like humans do’ met werken van Walter Dermul, is gratis te bezoeken van 1 maart tot en met 26 april 2024 in de foyer van OC ‘De Witte Merel’, Liersesteenweg 25, 2547 te Lint. op ma, di, do. van 13:00 tot 20:00 uur en wo. en vr. van 09.00 tot 20.00 uur. Een samenwerking van de cultuurdienst Lint en Curieus Lint. Info 03 455.12.13.

                                              Pasted Graphic 5  – Walter Dermul

Frank Van Dessel