Het lamsvlees uit Texel is een bekend streekproduct van het Waddeneiland dat je moét geproefd hebben. Dit recept van Annette van Ruitenburg, schrijver van kookboeken zoals De Smaak van en Lekker Wads, bevat nog heel wat andere Texelse ingrediënten die je de streek vanuit je bord doen ontdekken. Een fris en voedzaam gerecht dat de zomer aan tafel brengt, ongeacht in welk seizoen. Smakelijk!

INGREDIËNTEN VOOR 4 personen

zout en peper

olijfolie
200 g
rucola
40 g
walnoten
1
venkel
1
sinaasappel
2
gekookte rode bieten
snuifje
zout
250 g
pasta
400 g
lamsgehakt
1 blikje
tomatenpuree
1 kilo
tomaten
1 tl
komijn
2
eieren
2 teentjes
knoflook
1
ui
2
volkoren beschuiten, verkruimeld

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180°C.
Voor de gehaktballetjes
Meng het gehakt met de beschuiten, ui, knoflook, eieren, komijn, zout en peper en de olijfolie in een grote kom goed door elkaar. Laat het een half uurtje in de koelkast staan en maak ondertussen de tomatensaus.
Voor de tomatensaus
Verwarm de olijfolie in een pan en voeg de ontvelde, fijngehakte tomaten toe, laat ongeveer 20 min zachtjes smoren, voeg dan de tomatenpuree, zout en peper toe. Laat nog een kwartiertje zachtjes koken, er moet genoeg saus zijn om de gehaktballetjes te bedekken, voeg anders nog wat water toe. Vet een ovenschaal in en maak van het gehakt kleine balletjes leg ze in de schaal. Giet er de tomatensaus overheen, zoveel dat de balletjes bijna onder staan en zet de schaal in de voorverwarmde oven. Bak ze in 35 à 45 min gaar.

Voor de pasta
Kook de pasta in water met zout, giet af en doe er een klein beetje olie door.
Voor de salade
Kook de bieten in water gedurende 30-45 min gaar, afhankelijk van de grote. Of neem gekookte bietjes. Haal de buitenste laag eraf en snijd de biet in plakken. Schil de grapefruit en snijd in plakken. Snijd venkel zeer fijn en blancheer kort in water met een beetje zout, haal uit de pan en laat uitlekken, meng de venkel met olijfolie. Leg plakken biet op een bord, met daarop de plakken sinaasappel en venkel. Garneer, met de kort in een droge pan gebakken walnoten.
Maak het gerecht af door er rucola overheen te strooien.

Foto: www.ambiance.be