LABIOMISTA’s zesde seizoen: The future is in our Gardens

Op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg (Genk), bouwt de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen sinds 2019 zijn levenswerk: LABIOMISTA, een evoluerend kunstwerk over de mix van het leven. ​

LABIOMISTA is een park van 24 hectare dat niet alleen een openlucht tentoonstelling met talloze (levende) kunstwerken en installaties huisvest, maar ook een plek is waar universele maatschappelijke onderwerpen als diversiteit, ecologie en mensenrechten tastbaar en bespreekbaar worden.

In deze unieke samenwerking tussen kunstenaar Koen Vanmechelen en Stad Genk krijgt een gedeelde visie over het potentieel van identiteit & diversiteit op verschillende manieren vorm. LABIOMISTA is als permanent en evoluerend kunstwerk een broedplek voor tal van nieuwe ideeën, creaties, projecten en samenwerkingen. En het vormt een ontmoetingsplek voor alle soorten op deze wereld.

Het zesde seizoen van LABIOMISTA draagt als thema ‘Future Garden’, naar het gelijknamige nieuwe complex, dat momenteel in het voorste gedeelte van het park gebouwd wordt. Het gebouw, dat op 22 augustus voor de pers geopend wordt, fungeert als hefboom voor verdere ontwikkelingen in de buurt en kadert in LaVieBreede, Vanmechelens artistieke en conceptuele visie die inzet op integratie, relancering en versterking van de omgeving rond LABIOMISTA.

“In Future Garden versmelten mens, natuur en wetenschap. Terwijl we worstelen met onszelf en onze omgeving ontkiemt een mogelijke revolutie in onze tuinen – de wieg van onze toekomst.”​— Koen Vanmechelen

Future Garden, ontworpen door de kunstenaar i.s.m. architectenbureau BURO B en Thys Bouwprojecten, is een ecologisch statement. Het bestaat uit een tapirverblijf, een onderzoekslaboratorium opgestart i.s.m. o.a. Uhasselt, en een studio. Een brug leidt naar het dak van het gebouw. Bezoekers worden uitgenodigd om een nieuw standpunt te verkennen en zich te laten inspireren door een ruimte waar toekomstvisies werkelijkheid worden.

Ook de rest van het park onderging tijdens de jaarlijkse winterstop een metamorfose met drie pas geïnstalleerde monumentale sculpturen: Caduceus, See Me en Domesticated Giant. Samen met de nieuwe bewoners waaronder Darwin Nandoe, witte oorfazant, en mini zeboe’s, verbeelden ze hoe ‘kruisbestuiving’ de modus operandi van LABIOMISTA is; natuur en cultuur, lokaal en mondiaal, kunst – wetenschap en gemeenschap.

LABIOMISTA
Marcel Habetslaan 50,
3600 Genk

Dag van de Cosmogolem: 19 mei

De Cosmogolem is de reus die symbool staat voor kinderrechten. Koen Vanmechelen maakte de enorme antropoïde houten sculptuur op zijn 17e. Ondertussen is het vier meter hoge beeld uitgegroeid tot een wereldwijd symbool voor hoop en evolutie. In LABIOMISTA staat ook het eerste en voorlopig enige stenen exemplaar: een tien meter hoge sculptuur van het hoofd van de Cosmogolem, opgebouwd uit vijfentwintig marmeren blokken die samen meer dan vierhonderd ton wegen. Een open hoofd; hier mogen je gedachten vrij zijn, hier is plaats voor een kritische geest.

Het Cosmogolem project wil kinderen helpen om hun eigen stem en identiteit te ontwikkelen. Wereldwijd werden inmiddels meer dan veertig

Cosmogolems gebouwd, steeds samen met lokale organisaties. Van Zimbabwe tot België, van India tot Ecuador geeft de Cosmogolem kinderrechten een gezicht.

Zondag 19 mei viert LABIOMISTA de ‘Dag van de Cosmogolem’, een familiedag die de kracht van kinderen en jeugd viert en het wereldwijde belang van kinderrechten in de verf zet. Het thema van deze editie is ‘droomtuin’. Er worden in de namiddag diverse activiteiten georganiseerd voor kinderen tussen +/- 4 en 14 jaar. Hoogtepunt is ongetwijfeld het poppenspel dat Vanmechelen in samenwerking met theater FroeFroe en enkele muzikanten speciaal voor deze dag creëert.
​​
​​Alle activiteiten zijn gratis.

Mixed Menu Wallpaper

Met Future Garden als hefboom wordt dit jaar in de Koning Boudewijnlaan in Genk ‘Mixed Menu Wallpaper’ gelanceerd; een participatief project dat vertrekt van de rijke en diverse culinaire tradities die de buurt typeert. “Mixed Menu Wallpaper brengt net zoals een menukaart, een scala van diverse ingrediënten: kleurrijke buurtrecepten op gevels en vlaggen in de straat, gevelbankjes of ‘tegelwippen’. Zo ontkiemen ook in onze buurten de tuinen van de toekomst”, zegt Vanmechelen. Samen met bewoners en lokale handelaars bouwen we met deze ingrediënten aan een duidelijke identiteit die de diversiteit van de bewoners verbeeldt en stimuleren we de verdere doorstroom van bezoekers naar de buurt. “Meer groen, kleur en ontmoetingsruimte in de straat dus, verderbouwend op LABIOMISTA als katalysator,” vertelt burgemeester Wim Dries.

Over LABIOMISTA

Sinds de opening in 2019, evolueert LABIOMISTA als een park en ontmoetingsplek met een sterke inhoudelijke werking, ingebed in de community. Het 24 hectare grote gebied bestaat voor de helft uit vrije natuur. LABIOMISTA huisvest daarnaast ook de studio en het hoofdkwartier van de werking van Vanmechelen (The Battery), de gerestaureerde directeurswoning van de voormalige mijn en later zoo van Zwartberg, omgetoverd tot Villa OpUnDi en een in het oog springend poortgebouw (The Ark). Naast een openluchtexpositie met tal van levende kunstwerken en installaties, telt het verder een amfitheater (LabOvo). De bekende Zwitserse architect Mario Botta ontwierp The Ark en The Battery. Samen met Botta creëerde Vanmechelen een buitengewone serre (The Looking glass) en een enorme condorkooi als deel van zijn studio.

Het parkgedeelte bevat drie dierencompartimenten van ruim 9.000 m², drie vijvers, een wandelpad van meer dan een kilometer lang met enkele bruggen. De dieren in het park spelen een essentiële rol in het werk van Vanmechelen, naast zijn welgekende kippensoorten, zie je er onder andere ook lama’s, emoes, dromedarissen, zebras, minizeboes en ooievaars.

Over KOEN VANMECHELEN

De Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen (1965) is als internationaal befaamde, interdisciplinaire kunstenaar een van de meest veelzijdige denkers van zijn tijd. In zijn werk tast hij de grenzen af tussen kunst, wetenschap, filosofie en gemeenschap.

Als eeuwige migrant trekt hij de wereld rond zoekend naar antwoorden op fundamentele vragen over de tijdloze maar hyper-actuele thema’s als identiteit, diversiteit, globalisering en mensenrechten. Die antwoorden, works-in-progress, weeft hij aaneen tot enigmatische kunstwerken en projecten. Zijn queesten en interdisciplinaire projecten nodigen anderen uit om samen te werken en een bewustzijn en een beweging te creëren van gemeenschappen over de hele wereld. Samen reflecteren ze op de wereldwijde erfenis van het menselijke dier en onderzoeken ze de verschillende manieren die we kiezen om samen te leven en te evolueren.

Vanmechelen ontving een eredoctoraat aan de Universiteit van Hasselt (2010) en werd bekroond met de prestigieuze Golden Nica Hybrid Art Award (Linz, 2013) en Global Artist’s Award (Venetië, 2013). Zijn werk was reeds te zien op nagenoeg alle continenten, in onder andere the Uffizi Gallery (Firenze), V&A Museum (London), ZKM (Karlsruhe) and Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana (Cuba). Behalve op de Biënnale van Venetië was hij te gast op de Biënnale van Moskou, Dakar, Havana en Poznan, op de World Expo Shanghai 2010, de triënnale van Guangzhou, Manifesta 9 en op dOCUMENTA (13). Als veelgevraagde spreker werd hij uitgenodigd op het World Economic Forum (2008) en op verschillende TED-conferenties.

Momenteel staat hij met zijn project ‘Looking for the Ark’ op de 60ste International Art Exhibition, La Biennale di Venezia.

Foto: © Koen Vanmechelen