Welkom in de ‘Volksrepubliek Cork’ en de grootste county van het eiland. Uitgespreid over het zuidwesten is dit de plek die de revolutionair, politicus en verzetsstrijder uit Clonakilty voortbracht, Michael Collins, en de Ierse voetballegende Roy Keane.
Deze county is enorm gevarieerd, van de stad Cork tot aan vruchtbare akkers, ruige schiereilanden en kleurrijke eilanden. Het heeft zelfs zijn eigen zwarte brouwsel (oftewel Murphy’s stout, als je dat beter vindt klinken).
Rondtrekken door Cork is een opsomming van puike plaatsen, allemaal even individueel van karakter en sfeervol. Zo heb je de gastronomische bestemming Kinsale, de marktplaats Skibbereen en het levendige Clonakilty. Ook zijn er grote stukken natuur, zoals het Sheep’s Head Peninsula, met weinig ander rumoer dan de wind die door de verlaten Atlantische kopermijnen suist.
Middenin de county ligt natuurlijk de stad Cork zelf. “Dublin is niet echt de hoofdstad van Ierland”, geint een van de plaatselijke bewoners. “We laten de Dubliners alleen in die waan. Zij mogen de hoogwaardigheidsbekleders bezighouden. Maar als die hoogwaardigheidsbekleders een vrije dag hebben, dan komen ze hierheen voor een échte ontvangst.” En laat er geen twijfel over bestaan, de stad Cork weet wel van een onthaal. Hier werd de beroemde foto gemaakt van Koningin Elizabeth terwijl ze stond te lachen met een visboer op de English Market (het hart van de volop levende culinaire scene van de county). Je kunt er de 126 treden beklimmen naar de top van de St Anne’s Cathedral. Je mag rustig Kumbaya en The Final Countdown met de klokkentouwen spelen.
West-Cork is in de hele wereld bekend om zijn ruige stranden, grillige schiereilanden en Iers sprekende eilanden zoals Cape Clear en Sherkin. Op het uiterste puntje van het Beara Peninsula kun je zelfs met Ierlands enige kabelbaan naar het afgelegen Dursey Island in de Atlantische Oceaan.
Maar mocht je nou nieuwe wegen willen inslaan, ga dan naar het oosten. Oost-Cork wordt aangevoerd door de havenplaats Cobh waar deTitanic als laatste aanlegde in 1912. Ook kun je in oostelijk Cork jachtluipaarden zien rondzwerven in het Fota Wildlife Park, de Ierse landelijke keuken op zijn best proeven in Ballymaloe en de klok terugdraaien in historische plaatsen als Youghal (waar de film Moby Dick is opgenomen in 1956, en waar Sir Walter Raleigh ooit burgemeester was). Een kwestie dus van ieder wat wils in één enkele county? Geen wonder dat de bewoners trots zijn…
www.ireland.com