Een restje witloof bij een wokgerecht gooien of wat mayonaise bij een stukje sushi eten, we durven allemaal wel eens Aziatische gerechten klaarmaken met een westerse knipoog. Uiteraard gebeurt ook het omgekeerde en maken ze in Aziatische landen westerse gerechten klaar met hun eigen twist. Soms gaan ze zelfs nog een stapje verder en creëren ze een volledig eigen versie. Wat dacht je van pizza’s gemaakt van rijstpapier of broodje kroket op z’n Japans? Ontdek hier de Aziatische tegenhanger van vijf westerse klassiekers.

We moeten onze inspiratie allemaal ergens vandaan halen. Soms doen we dat door te spieken bij andere mensen. Net zoals wij het fijn vinden om over de grenzen te gaan kijken wat ze daar klaarmaken, kijken andere landen naar ons. De constante uitwisseling van invloeden uit verschillende keukens is een van die redenen dat eten zo interessant én soms ook wat gek is. Met deze Aziatische tegenhangers leuk je de westerse versie meteen op.

Op z’n hondjes
Een corn dog is een worst op een stokje omhuld met een laag maïsmeelbeslag, dat vervolgens wordt gefrituurd. Een gefrituurde hotdog dus. De Amerikanen zijn er zot van, maar in Korea bedachten ze hun eigen versie van deze snack: the korean corn dog. Hier spelen ze met verschillende elementen. Ze combineren het zout van de worst met zoet door het af te werken met suiker. Worst met suiker? Klinkt als een rare combinatie, maar de Koreanen zijn er dol op. Je kan het nog afwerken met je favoriete saus, zoals mayonaise, ketchup of mosterd. In Korea frituren ze niet alleen worst op stokjes, maar ook viskoekjes, rijstkoekjes of mozzarella. Voor die extra Korean touch gebruiken ze panko broodkruim of stukjes ramennoedels. Het meest opvallende verschil is dat Amerikaanse corn dogs gedipt zijn in maïsmeelbeslag, terwijl de Koreanen het frituren met gistdeeg of rijstmeelbeslag.

Pizza à la Vietnam
De Vietnamese pizza (Bánh Tráng Nuong) is erg populair als vlugge hap in de straten van Vietnam. Op het eerste gezicht lijkt dit niet meteen op een échte pizza, maar ze hebben hun best gedaan om er een gelijkaardige versie van te maken. Voor het deeg gebruiken ze twee rijstvellen die op elkaar worden gelegd. Vervolgens klutsen ze er een eitje (meestal van een kwartel) bovenop en werken ze het af met toppings zoals mayonaise, sriracha, gedroogde garnalen, … Tenslotte wordt de pizza gegrild op houtskool. Het eindresultaat is een krokante en pittige snack.

Honingraat wafel 
In Hongkong bereiden ze wafels in een ongewone vorm. Ze gieten het wafelbeslag in een eivorm, waardoor het lijkt of er allerlei gepofte bubbels in zitten. Het is een alom bekende en populaire zoetigheid die je kan kopen in de streetfoodkraampjes in de straten van het bruisende Hongkong. De wafels doen denken aan een goudkleurige honingraat. De bubble waffle is zacht vanbinnen met een knapperige korst. Het is ontstaan door een poging gebarsten eieren op te gebruiken. Het beslag is gelijkaardig aan ons gekende wafeldeeg, maar met een sterkere eiersmaak. Tegenwoordig zijn er verschillende smaken bedacht, zodat jij als zoetekauw kan genieten van een chocolade- of aardbeiwafel. Probeer je liever de originele smaak uit? Dan krijg je geraspte kokos en zwarte sesamzaad als toppings. Je kan de wafel ook gebruiken als ijshoorntje, dat maakt deze streetfoodsnack helemaal af. Het is zo populair dat je het zelfs in België kan proeven, maar niets gaat boven de authentieke smaak van de échte Hongkong bubble waffle. Tip: Je kan je poffertjes apparaat gebruiken voor hetzelfde effect.

Korokke  
Korokke is de Japanse versie van de Franse kroket. In dit gefrituurd hapje zit net zoals in de Franse snack aardappelpuree. De Japanners geven het een extra touch door er gehakt, groenten, of zeevruchten aan toe te voegen. De Fransen introduceerden dit aardappelgerecht voor het eerst in 1887 in Japan. Het land was er meteen gek van. Zoals ze in Nederland het broodje kroket kennen, kennen ze in Japan korokke pan of korokke sando. Je slaat het broodje plat en krijgt de Japanse variant van de heerlijke Nederlandse trots.

Indonesische soepballetjes
In Azië eten ze ook soep, maar niet zoals wij dat in Europa doen. Ze eten soep met allerlei smaakmakers en kruidige ingrediënten. Voor Bakso haalden de Indonesiërs hun inspiratie uit de Europese keuken. De hoofdingrediënten zijn gehaktballen, bouillon en noedels. Ze maken het op allerlei verschillende manieren klaar, maar wat de Indonesische variant zo anders maakt? De gehaktballen hebben een fluweelzachte structuur en smelten als het ware in je mond. Het is vooral gekend als streetfood, maar tegenwoordig kan je ook genieten van dit gerecht in een charmant Indonesisch restaurant. Je kan het nog afwerken met je favoriete toppings, zoals een zachtgekookt eitje of wat krokante uitjes.

Tekst: Nicki Francequin

Foto: www.ambiance.be