Wij vieren al decennia nieuwjaar met vuurwerk. Het is een wereldwijde traditie. En tradities geven houvast, structuur, verbondenheid. Uiteraard hebben we daar bij Vogelbescherming Vlaanderen alle begrip voor. De vereniging bestaat immers gewoon uit mensen die zelf ook ten volle genoten hebben van de feestdagen.
 
Feestelijk vuurwerk?
Anderzijds stellen we vast dat het vuurwerk enorm veel dierenleed met zich meebrengt. We kunnen er niet omheen dat onze omgeving veranderd is ten opzichte van enkele decennia geleden. We zijn tegenwoordig met meer dan 11 miljoen inwoners in België. Het aandeel open ruimte tussen woonzones wordt kleiner en kleiner. Niet alleen de grote steden, maar bijna iedere (deel)gemeente heeft zijn eigen vuurwerkevenement. Meer en meer mensen organiseren hun eigen vuurwerk(je). Daarbij wordt het type vuurwerk dat door particulieren kan gekocht worden, ieder jaar spectaculairder. We zijn al lang niet meer tevreden met een vuurwerkstokje in de hand.

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we jaar na jaar een ellenlange lijst ontvangen van dieren die het slachtoffer werden van onze manier van feestvieren. We ontvangen niet alleen berichten over honden, paarden en andere huisdieren die stierven van pure angst, maar ook onze wilde fauna ondervindt leed. De satellietbeelden die tonen hoeveel vogels opgeschrikt worden tijdens het vuurwerk zijn ondertussen algemeen gekend. Naast de gevolgen van stress en energieverlies tonen de vele Facebookberichten hoe vogels en ander wilde fauna ’s nachts in paniek wegvluchten en veel meer kans maken om zich te verwonden of te sterven door tegen windmolens, elektriciteitsdraden gebouwen en andere obstakels te vliegen.

Feestelijk alternatief
De nadelige gevolgen van vuurwerk voor onze fauna worden al jaren herhaald maar dit blijkt voor de meeste feestvierders nauwelijks een motivatie om het vuurwerk achterwege te laten. Hoewel er dankzij minister van dierenwelzijn Ben Weyts ondertussen wettelijke bepalingen zijn om vuurwerk te beperken ten gunste van het dierenwelzijn, blijft ook de vraag naar motivatie op vlak van implementatie ervan en dus handhaving op dit vlak. Waarom dan geen positieve weg vooruit kiezen, dachten we bij Vogelbescherming Vlaanderen.
Tradities kunnen veranderen! Laten ons creatief nadenken over een nieuwe feestelijke activiteit die misschien nóg leuker is dan vuurwerk en uiteraard minder nadelen geeft voor de dieren rondom ons. Laat ons in 2020 starten met een nieuwe traditie.

Zend ons jouw idee!
Maak het ons makkelijk en zend ons via onderstaand formulier jouw vurig idee en start een nieuwe feesttraditie.

Foto’s: www.vogelbescherming.be