Franse uiensoep is een heerlijke klassieker. De soep valt haast niet meer weg te denken uit de Franse keuken. Vandaag bereiden we het met vers stokbrood en smeuïge Gruyère kaas.

Ingrediënten
50 g boter
12 grote uien
1 l runderbouillon
2 laurierblaadjes
2 jeneverbessen
1 stokbrood
100 g Gruyère kaas
zout en peper naar smaak

Bereiding
Pel de uien en snijd ze vervolgens in dunne ringen.
Verhit een diepe pan en smelt de boter. Voeg de uien toe en bak ze voor ongeveer 20 minuten goudbruin.
Stel de oven in op 180 graden en bak hierin je stokbrood voor ongeveer 7 minuten. Snij na het bakken in schijven van 2 cm.
Voeg de bouillon, laurierblaadjes en jeneverbessen toe aan de pan met uien, kruid af met zout en peper. Zet het vuur lager en laat de soep een half uur pruttelen.

Zet vervolgens je oven in grillstand. Schep de soep in kommen en leg er een stuk stokbrood op. Strooi de geraspte gruyère erop en zet in de oven tot de kaas gesmolten is. Haal de kommen er voorzichtig uit en serveer. Bon appétit!

Tekst: Martyna Majchrzak

Foto: www.ambiance.be