Donderdag 22 april organiseren de Verenigde Naties voor de 10e keer de internationale ‘Girls in ICT’-dag. Een dag die ook de Karel de Grote Hogeschool (KdG) niet onopgemerkt voorbij laat gaan.
 
“We vinden het enorm belangrijk dat er meer meisjes voor ICT kiezen. Diversiteit is essentieel op de werkvloer. Een divers team is productiever en levert creatievere en innovatievere ideeën op”, stelt Ann Gielis, coördinator in de opleiding. “Vrouwen zijn net zo goed in ICT als mannen en ze brengen dikwijls toch een ander perspectief. Veel verschillende manieren van denken zijn nodig en vullen elkaar aan. Zo kunnen diverse teams samen tot sterkere oplossingen komen.”
 
Informaticus is nog steeds een knelpuntberoep, dus ook daarom is het belangrijk om een diverser doelpubliek aan te trekken. Vrouwen betekenen ook een grote meerwaarde in de ICT-wereld. Ann Gielis: “Er zijn zeker bepaalde persoonskenmerken die misschien eerder als vrouwelijk bestempeld zouden worden – bijvoorbeeld zorgend, creatief en communicatief zijn – die een verrijking zijn voor de ICT-wereld. Informatici die over deze eigenschappen beschikken, kunnen zich beter verplaatsen in hun klant en zo tot de beste oplossing komen voor een probleem.”
 
Meer vrouwelijke rolmodellen
 
“Wij bieden 3 informatica-opleidingen aan: de Nederlandstalige bacheloropleiding Toegepaste Informatica, de Engelstalige bachelor Applied Information Technology en Toegepaste Informatica in afstandsonderwijs”, vertelt de coördinator. “Momenteel zijn er van de 631 studenten in de Nederlandstalige bacheloropleiding maar 51 meisjes. In de Engelstalige opleiding zijn 9 van de 50 studenten vrouwen. De opleiding in afstandsonderwijs (voor +25-jarigen) telt de meeste vrouwen: 25 van de 221. We kunnen dus wel stellen dat er voorlopig nog te weinig vrouwelijke rolmodellen in ICT zijn.”
 
Dat beamen ook de studenten. “Er is meer representatie nodig, bijvoorbeeld ook op sociale media, zodat een vrouw in IT een heel normaal beeld wordt. Dan denk ik dat er steeds meer vrouwen voor de IT-sector zullen kiezen en zullen breken met de stereotypen”, stelt de Bulgaarse Vasilena Stoyanova (21, Applied Information Technology).

Meisjes-denktank
 
In aanloop naar Girls in ICT-dag organiseert KdG op dinsdag 20 april een bijzondere studentenraad speciaal voor alle vrouwen in Toegepaste Informatica. “We willen samen brainstormen en nadenken over hoe we meer meisjes kunnen inspireren om voor ICT te kiezen”, aldus Ann Gielis.
De ‘Ladies-only special edition studentenraad’ wordt een interactief online event voor alle dames betrokken bij de opleidingen Toegepaste Informatica en Applied Information Technology: studentes, docenten en medewerkers. Samen bespreken ze de ervaringen van de betrokken studentes en bekijken ze op basis daarvan hoe ze de keuze voor ICT aantrekkelijker kunnen maken voor vrouwen. En welke acties er opgezet kunnen worden om de doorstroom van meisjes te versterken.
 
Ann Gielis: “Om de doorstroom van vrouwelijke studenten in de opleiding te verbeteren is het is niet alleen belangrijk dat ze kiezen voor Toegepaste Informatica, maar ook dat ze zich thuis voelen en hun plek vinden in de opleiding. Daarom hebben we ook een vrouwelijke alumnus uitgenodigd om haar ervaringen te delen als jonge vrouw in ICT.”
 
Getuigenissen
 
Op Girls in ICT-dag (donderdag 22 april) getuigen 3 internationale en 2 Vlaamse studentes via Instagram over hun keuze voor ICT, hun droomjob, rolmodellen en ervaringen. Zo ook de Kameroense Samantha Ngong (20, Applied Information Technology):
 
“Ik denk dat een betere representatie van vrouwen in ICT genoeg is om een push te geven. Voor ik deze richting koos, googelde ik ‘women in ICT’ en ‘Girls doing ICT’ en ik bekeek video’s van meisjes die over hun projecten vertelden. Voor mij was dat een duwtje in de rug. Het is bemoedigend om te zien dat andere vrouwen dezelfde keuzes maken en hoe meer vrouwen kiezen voor ICT, hoe meer vrouwen hun voorbeeld zullen volgen.”

Foto top: Vasilena Stoyanova (21, Applied Information Technology)
Foto tekst: Samantha Ngong (20, Applied Information Technology)
Foto’s: www.kdg.be