Maandag 18 september start het nieuwe academiejaar. De Karel de Grote Hogeschool (KdG) ziet opnieuw een toename in haar inschrijvingscijfers met 2%. “We zijn erg tevreden met deze eerste cijfers”, stelt Veerle Hendrickx, algemeen directeur aan KdG. “We merken – meer dan andere jaren – dat er nog veel studenten zich aanmelden om in te schrijven in de aanloop naar het nieuwe academiejaar en dus verwachten we dat deze aantallen nog verder zullen toenemen.”

Opvallende inschrijvingstendensen 

De graduaatsopleidingen kennen een opvallende groei. “Dat is heel uitgesproken het geval bij voertuigtechnieken, een opleiding die verdubbelt in aantal. Meteen de populairste van onze graduaten”, vertelt de algemeen directeur. “Het gaat om innovatieve opleidingen, waarbij de focus ligt op praktijkgericht leren: geen klassieke examens, wel permanente evaluatie”.

Ook voor de internationale opleidingen is er een grote interesse: daar schreven nu al 13% meer nieuwe studenten zich voor in. “Deze Engelstalige opleidingen geven ook Vlaamse studenten de kans om te gaan voor de international experience in Antwerpen. De grootste internationale opleiding is ‘applied computer science’.”

De lerarenopleidingen kennen sowieso een stabiele instroom: “We zien een lichte stijging. Maar het feit dat studenten eerst een starttoets moeten afleggen, vertraagt het aantal inschrijvingen, dus ook daar verwachten we nog een verdere stijging. Ook onze managementopleidingen zetten opnieuw een sterk resultaat neer: zij kenden vorig jaar al een grote stijging. De populairste opleiding is KMO-Management met 26% meer nieuwe studenten.”

“Verder zijn we samen met het werkveld blij met de tendensen die we zien bij verpleegkunde (+10%) en bij de opleiding pedagogie van het jonge kind (+13%). De crisis in beide sectoren lijkt studenten uit te dagen om voor deze opleidingen te kiezen.”

De hogeschool start dit academiejaar ook met een gloednieuwe opleiding human resources management en komt hiermee tegemoet aan een hoge nood op de arbeidsmarkt. “De opleiding neemt een voortreffelijke start. We merken dat HRM studiekiezers aanspreekt omdat er veel verschillende disciplines in samenkomen: sociologie en economie, generieke basis van mens en maatschappij en meer bedrijfsgerichte competenties.”