Minister Geens moderniseert de wetgeving rond faillissementen. Vanaf 1 mei kunnen, behalve klassieke ondernemingen, ook de beoefenaars van vrije beroepen failliet gaan. Tegelijk neemt justitie het taboe weg: failliet gaan hoeft niet langer een schande te zijn. Het kan iédereen overkomen. Ook de huisdokter, dus.

De hervorming van justitie is ingrijpend: konden tot nu enkel klassieke ondernemingen failliet gaan, dan lopen voortaan ook notarissen, dokters, apothekers of advocaten dat risico als ze de facturen niet meer kunnen betalen. Hetzelfde voor vzw’s en vennootschapsvormen waarbinnen zelfstandigen een beroepsactiviteit uitoefenen. “We kunnen deze aanpassing alleen maar aanmoedigen.” Dat zegt Philippe Termote(foto), partner bij Lige Advocaten, een bureau uit Antwerpen dat gespecialiseerd is in insolventierecht. “We hebben een zwak voor ondernemers. En uiteindelijk horen wij daar ook bij. Iedereen gelijk voor de wet.”

Werd een faillissement tot nu vaak aanzien als een mislukking en was het een schandlap met eindeloze nasleep, dan legt de hervormde wet die focus anders. Wie failliet gaat, zal tijdens die procedure al opnieuw inkomsten mogen verwerven, die niét naar de schuldeisers gaan. Dat moet de gefailleerde toelaten om sneller de draad weer op te pikken. “In de Verenigde Staten zie je dat zo’n systeem wérkt.”, aldus Termote. “Een faillissement gaat in België vaak nog gepaard met veel schaamte. In Amerika is de redenering omgedraaid: wie tegenslag overwint en weer succesvol wordt, krijgt waardering. De nieuwe wet maakt dat nu ook bij ons gemakkelijker. Wie wil verdergaan, kan dat. Zonder nodeloos lang de gevolgen van de faling te dragen.”

De opvolging van een faillissement zal dankzij de nieuwe wetgeving vanaf 1 mei ook efficiënter verlopen. Daar zorgt ‘Regsol’ voor: een digitaal platform dat garant moet staan voor een doelmatig en transparant contact tussen schuldeisers enerzijds en de gefailleerde anderzijds. “Een schuldeiser zal gewoon kunnen surfen naar www.regsol.be. Een paar muisklikken later zal hij een stand van zaken hebben”, zegt Philippe Termote. “Een schuldeiser die een onbetaald factuur heeft? Die zal dat gewoon kunnen ingeven op ‘Regsol’.”

Voor ondernemingen in problemen was er al de mogelijkheid om met een welbepaalde schuldeiser discreet tot een akkoord willen komen. Vanaf 1 mei is er nu dus ook de optie tot een bindend buitengerechtelijk minnelijk akkoord zonder tussenkomst van een rechter. “De oude wet was daar restrictiever over. Deze nieuwe optie biedt nu dus ook de kans om het onderling akkoord te laten homologeren. Bedrijven die hun schulden willen herstructureren kunnen er bij gebaat zijn afspraken rond onbetaalde facturen te maken zonder dat de buitenwereld dat weet. Onderling regelen, binnen duidelijke wetgeving, is dan een win-win.”, aldus Philippe Termote. Maar ook al wordt het efficiënter en meer transparant. Het insolventierecht blijft vaak een moeilijk materie. Een grondige expertise kan het verschil maken en professioneel advies blijkt in dat opzicht ook vaak aan te raden.

Foto: Monkey Bar