Om de jaarlijkse bijscholingen reanimatie levendig te houden, investeert Janssen Pharmaceutica in opleidingen met ongevallensimulanten van Campus Vesta. Dit zijn acteurs die operationeel zijn als hulpverlener-ambulancier. Ze krijgen voor de aanvang van het scenario een briefing over de ziektebeelden die ze moeten uitbeelden. Nu vrijdag 22 september is de volgende les gepland. Pers kan na bevestiging deze les bijwonen.

Er wordt gezweet én gelachen bij Janssen Pharmaceutica tijdens de opleidingen dringende geneeskundige hulpverlening. Campus Vesta stuurt MUG-verpleegkundigen en hulpverleners-ambulanciers naar het bedrijf om de meest uiteenlopende scenario’s te ensceneren. Het reanimeren met het AED-toestel zelf oefenen de cursisten van Janssen Pharmaceutica uiteraard nog wel op poppen, maar de scenario’s met de ongevallensimulanten zijn altijd onvoorspelbaar. Jan, verpleger bij Janssen Pharmaceutica, is vol lof over de levensechte opleidingen. “Je kunt nog zoveel trainen op reanimatiepoppen, je komt jezelf tegen als je een ongevallensimulant voor je hebt en je de situatie moet inschatten. Het is heel stresserend. Hoe moet je de hulpdiensten correct opbellen? Hoe pas je de meest adequate eerste medische zorgen toe als een bezoeker of medewerker een ongeval meemaakt of in elkaar stuikt? Hoe zorg je ervoor dat je de patiënt comfort geeft?”

Er wordt natuurlijk ook wel gelachen tijdens de debriefings, want soms zit je er als cursist volledig naast. De docent en ongevallensimulanten geven feedback na een scenario over hoe je met de patiënt omging. “Een epilepsieaanval vergt een andere aanpak dan een hartstilstand en toch kan het zijn dat je als je eenmaal in een rollenspel zit, dat je de bal compleet misslaat en je uit pure stress ziektebeelden door elkaar gooit. Gewoon omdat er bijvoorbeeld ondertussen een andere rollenspeler je van de wijs probeert te brengen doordat hij begint te hyperventileren. Omstaanders kunnen een extra stressfactor zijn. Daarom zijn de scenariotrainingen zo relevant: je leert rustig te blijven, een overzicht te behouden en jezelf minder snel te verliezen in een noodsituatie.”

Aandacht voor diversiteit

Voor Janssen Pharmaceutica is de focus op diversiteit een belangrijke reden om de scenario’s zo gelaagd mogelijk te maken. Het bedrijf ging als een van de eerste klanten van Campus Vesta gretig in op het aanbod van trainen met ongevallensimulanten van Zweedse, Bosnische, Griekse of Marokkaanse origine. Ronald Ackermans, directeur dringende geneeskundige hulpverlening bij Campus Vesta, bevestigt dat de vraag naar anderstalige simulanten groot is. “Een bedrijf als Janssen Pharmaceutica krijgt bezoekers en onderzoekers van over heel de wereld over de vloer. Wanneer een anderstalige onwel wordt, mag de taal geen barrière vormen om de juiste eerste zorgen toe te dienen.”
Je kunt niet op alles anticiperen en elk scenario in je vingers hebben, maar bij Janssen Pharmaceutica zien ze wel een effect op het zelfvertrouwen van hun hulpverleners. Volgens Jan komt wat je leert in scenariotrainingen zelfs van pas in je privéleven. “Waar je voordien misschien eerder blokkeerde bij een incident, weet je nu dat ook jij eerste zorgen kan toedienen en je niet passief moet toekijken. Je leert bovendien dat ook de communicatie met mensen belangrijk is. Slachtoffers geruststellen, hen uitleggen dat de hulpdiensten eraan komen, ervoor zorgen dat ze bij bewustzijn blijven, ook dat is belangrijk. Voor onze werknemers opent er een nieuwe wereld: ze worden meer betrokken bij de wereld van dringende geneeskundige hulpverlening. Zo gebeurt het geregeld dat onze collega’s na een opleiding de freelance docenten of ongevallensimulanten van Campus Vesta nog tegenkomen op festivals of events waar ze medische hulpposten bemannen. Je hebt een hele dag intensief met elkaar getraind, je vergeet elkaars gezicht nadien niet meer.”