Meer en meer buitenlandse studenten vinden de weg naar de Universiteit Antwerpen. Om hen naast hun studie in contact te brengen met Antwerpenaars en hun cultuur ontwikkelde de universiteit nu een Buddy-app.
 
De groep internationale studenten aan UAntwerpen groeit exponentieel, onder andere door talloze internationale samenwerkingsprojecten. Studenten uit heel de wereld zakken af naar de Scheldestad voor lange- of kortetermijnstudies. De bijna definitieve inschrijvingscijfers leren dat er in het nieuwe academiejaar 3436 buitenlandse studenten voltijds ingeschreven zijn. Een stijging met 3,6%, want vorig jaar waren het er 3316. Daarbij moeten nog de talrijke uitwisselingsstudenten gerekend worden.
 
Naast het academische werk hebben de buitenlandse studenten natuurlijk ook nood aan ontspanning, en pikken ze graag een beetje Belgische cultuur mee. Daar helpt de Universiteit Antwerpen met plezier een handje bij. Zo worden er projecten gelanceerd om het contact tussen internationale en nationale studenten en stafleden te stimuleren. Een van die initiatieven is het  Buddy-project van USOS (Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking).
 
Laagdrempelig
“UAntwerpen wil deze studenten een warm welkom heten”, legt Mitte Scheldeman (USOS) uit. “We willen hen een eerste keer laten proeven van de Belgische gastvrijheid en daarom startte USOS enkele jaren geleden met het Buddy-project. Op een laagdrempelige manier worden mensen vanuit verschillende continenten, culturen en contexten gekoppeld aan een persoon die thuis is in de stad Antwerpen en op onze universiteit. We organiseren ook groepsactiviteiten, van sport tot cultuur en individuele ontmoetingen, zodat deelnemers zich welkom voelen in hun nieuwe thuishaven.”

Met de steun van Global Minds (VLIR-UOS) verdriedubbelde het aantal deelnemers aan het Buddy-project van 55 in 2017-2018 naar 170 in 2018-2019. Het aantal deelnemende nationaliteiten verdubbelde bijna, van 31 naar 54. Scheldeman: “De cijfers bevestigen enerzijds de toenemende diversiteit op onze universiteit en anderzijds de daardoor groeiende nood van internationale studenten aan projecten die hen op een informele, persoonlijke manier wegwijs maken.”
 
Eigen match zoeken
Samen met de Australische start-up Genspeak van Michael Rayner ontwikkelde USOS nu een Buddy-app. De app maakt het de deelnemers mogelijk om aan de hand van filters (interesses, hobby’s, campus, frequentie, taal, gender, landsvoorkeuren…) een eigen match te kunnen maken.
 
“Digitaliseren heeft een aantal voordelen die het Buddy-project zowel verbreden als verdiepen. De app zorgt voor duurzamere matches, omdat je er zelf veel meer zeggenschap en controle over hebt. De app maakt het ook sneller en gemakkelijker om in te schrijven, en laatkomers kunnen op eender welk moment toch nog meedoen. Als het toch niet zou klikken met je match, kan je ook gemakkelijk switchen en je kan zelfs verschillende matches maken. Om het persoonlijke karakter en groepsgebeuren van het project te behouden blijft USOS de maandelijkse meetings organiseren.“

Foto: www.uantwerpen.be/buddy-project