Innsbruck, de hoofdstad van deelstaat Tirol heeft door haar ligging vele troeven. Kies je voor wintersport met een extra of gewoon voor een citytrip, dan is deze stad aan de Inn geknipt voor jou. De bereikbaarheid is een van de grootste troeven. De kleine luchthaven ligt maar op ongeveer 15 minuten van het centrum en bus F, onderdeel van het keurige en stipte openbaar vervoer, vertrekt elk kwartier vanaf enkele meter van de uitgang van de luchthaven.

De Altstadt

Het compacte historische centrum kan je gemakkelijk te voet verkennen. Bijna alle bezienswaardigheden liggen op loopafstand. De oude stad ligt op de rechteroever dicht tegen de rivier. De brede Maria-Theresia Strasse met de hoge St.-Annazuil (1706) voert erheen. Het laatste stuk van deze straat is autovrij en geeft een indrukwekkend zicht op de bergen die de stad omringen. Wat is er beter dan te beginnen met het bekendste gebouw in Innsbruck: Goldenes Dachl (Het huis met het gouden dak), een vroeger verblijf van de Tiroler vorsten, waarvan Maximiliaan I de belangrijkste was. Meer dan 2600 vergulde, koperen dakpannen, gemaakt met een drietal kilo goud, zijn aangebracht op de erker. Maximiliaan kon zo het hoofdplein van de stad observeren. De erker van twee verdiepingen rust op twee slanke zuilen en de balustrade van de tweede verdieping is versierd met frescoreliëfs. Binnen is er een museum over de geschiedenis van het huis en het kleine Maximilaneum, een museum over het leven van de keizer. Schuin over het gouden dak is de Stadtturm. Deze 15de-eeuwse stadstoren naast het oude stadhuis dateert uit 1450. Hij heeft een renaissance uiterlijk en is 51 meter hoog. Je doet 131 treden en wordt boven beloond met een panorama van 360°.

Nog in de omgeving kom je in de domkerk. Dom St.-Jakob is een barokke kathedraal. Ze werd zwaar beschadigd in Wereldoorlog Twee, maar in de jaren ’50 weer volledig opgebouwd. Binnen kom je een fraai barokinterieur tegen en op de gewelfschilderijen staan scènes uit het leven van de Heilige Jakobus.

Nog Altstadt

Nog in de Altstadt is de Burggraben (straat), ook een verplichte stop. Hier vang je twee vliegen in één klap met een combiticket voor het Volkskunstmuseum en de Hofkirche. Het Volkskunstmuseum is een ware schatkamer. Kom alles te weten over geloof en bijgeloof van het Tirolervolk, hun klederdracht, … en bezoek een groot aantal woonkamers (Tiroler Stuben) uit de 15de, 16de en 17de eeuw. Traditionele feesten en alledaagse voorwerpen vormen ook een deel van het museum. Afsluiten kan je bij een groot aantal kerstkribben uit Tirol, gemaakt door de eeuwen heen. Via de kloostertuin kom je in de Hofkirche. Eerst legt men in een verhalenlijn het leven en de periode van Maximiliaan I uit. De Hofkirche is gebouwd door Ferdinand I als behuizing voor het mausoleum van zijn grootvader, de hogergenoemde Maximiliaan. De cenotaaf was oorspronkelijk mee ontworpen door de keizer zelf, maar raar genoeg koos hij later voor een laatste rustplaats in zijn kasteel Wiener Neustadt in Neder-Oostenrijk. Het bouwstuk in de Hofkirche kende zijn voltooiing in 1584, een zeer indrukwekkend meesterwerk renaissancebeelden. De cenotaaf en het beeld van de keizer worden bewaakt door 28 meer dan levensgrote beelden. De beelden vormen een allegaartje van belangrijke personen die de politieke kracht, rijkdom en het huwelijksbeleid van de Habsburgers tonen, ook sommige met symbolische invloed bv. Arthur King en The Brits. Vind de handige brochure bij het onthaal en lees wie er allemaal staat: van Karel De Stoute, Johanna de Waanzinnige tot Karel De Kale en Godfried Van Bouillon.

 

Maximiliaan I

Van Maximiliaan I krijg je niet genoeg. De volgende stop is de Hofburg, ook in de buurt van de Hofkirche, een vorstelijke residentie. Begonnen in de jaren 1460 werd ze eerst uitgebreid door Maximiliaan, maar de grootste verbouwingen vonden plaats onder het bewind van Maria–Theresia in 1755. De zuidvleugel werd rococostijl en het interieur ademt ook volop rococo uit. Op de tweede verdieping zijn de grote statiezalen. De grootste herbergt portretten van Maria-Theresia en haar 16 kinderen. Bewonder ook de prachtige plafondschilderijen. Op de eerste verdieping, jawel, een experience gewijd aan niemand minder dan Maximiliaan I. Je volgt zijn leven van geboorte tot dood, met heel wat interactieve en aangename intermezzo’s. Sommige zijn ook leuk voor kinderen, onder meer het 9D steekspel.

De Inn

Trek voor al deze attracties in de oude stad zeker meer dan een dag uit. Vanaf de Altstadt ben je na enkele minuten bij de brug over de Inn, de Innbrücke. Juist voor de brug is er de Markthalle: zes dagen per week een lust voor het oog en de neus; een gastronomisch aanbod van vooral lokale producten, vlees, vis, groenten, fruit, kaas tot bloemen. Over de rivier maak je een van de mooiste Innsbruck-plaatjes: verbazend gekleurde huizen in een lange rij, mooi met de bergen op de achtergrond, nóg mooier als de zon schijnt.

Nordkette

Vanaf Innsbruck kan je enorm vlug de bergen in. Voor wie geen skifanaat is, maar toch van mooie vergezichten en sneeuw houdt, is er de Nordkette. Maak hiervan een daguitstap en gebruik de verschillende vervoermiddelen, een combinatie die we zelf ontdekt hebben. De Marktplatz bij de Markthalle is je startpunt. Neem hier bus F tot de eindhalte Hungerburg, 860 meter hoog via wat haarspeldbochten. Hier neem je de kabelbaan tot Seegrube (1905 m). Hier is een zonneterras met restaurant en tot in het voorjaar kan je hier de skiërs bezig zien. Je kan nog hoger gaan met een volgende kabelbaan. Die brengt je naar de Hafelekar (2256 m). Als het weer het toelaat, kan je vanaf hier nog een wandeling van 15 minuten maken naar 2334 m, de top van Innsbruck met ook een geweldig panorama over de bergen, de luchthaven, de schans (later meer) en de stad. Ben je voldaan van al dat moois, keer dan terug met de twee kabelbanen tot Hungerburg. Wandel vanaf hier naar het dal en na 15 minuten komt je bij de Alpen Zoo, de hoogstgelegen zoo van Europa op 750 m hoogte. Het is een fascinerende dierentuin met alleen een collectie van dieren uit de Alpen: ruim 150 soorten dieren die voorkomen in de Alpen zoals steenbokken, wolven, aasgieren, vossen, marmotten en zelfs bruine beren. Opgelet, de zoo ligt op een helling en het is voortdurend klimmen. De binnenstad weer bereiken is eenvoudig: bij de zoo neem je de Hungerburgbahn, een futuristische kabelspoorweg met drie stations. Het geheel is gebouwd door de beroemde Brits-Iraanse architecte Zaha Hadid, die bij ons het Havenhuis heeft gecreëerd. We ontmoeten haar ook nog bij een uitstap naar het zuiden van de stad.

Bergisel

Voor Bergisel neem je best tramlijn 1 naar de eindhalte Bergisel. In Innsbruck is het openbaar vervoer prima. Mooi op tijd, goed aangegeven en zeer proper. De trams hebben een getal van 1 tot 6 en de bussen zijn allemaal aangeduid met een letter. In Bergisel zijn er ook meerdere attracties. Het eerste wat je tegenkomt als je de helling opgaat, is het Panorama- en Kaiserjägermuseum, in feite een dubbel museum. In 1809 versloeg Andreas Hofer, de leider van de Tiroolse opstand tegen de Beierse en Franse troepen, de bezetter na een bloedige strijd. Een deel van het museum is gewijd aan het beroemde regiment van de keizerlijke fuseliers. Tirol Panorama herbergt een panoramisch schilderij van 1000 m²; 10×100, over de slag bij Bergisel, een soort Panorama Mesdag in Den Haag, je komt er ook middenin via een trap. Het is schitterend vanaf elk oogpunt en een trompe l’oeil, geschilderd in 1896.

Bergisel Schans

Niet ver hiervandaan: Bergisel Schans, het jaarlijkse Vierschansentornooi (4 januari), een der beroemdste skischans-events van het jaar; ook de Olympische Spelen vonden hier ooit plaats. De schans kende haar oorsprong in 1927, werd enkele keren aangepast en jawel, de huidige schans dateert uit 2002 en is ook van de hand van Zaha Hadid. De torenhoogte is 50 meter, de schanslengte is 98 meter en het schansrecord 138 meter. De toeschouwerscapaciteit is 28.000. Er zijn 14 informatieborden tijdens het bezoekerstraject waar je de mediatoren en de jurycabines ziet. Op het hoogste punt is een panoramisch restaurant waar je 250 m boven het stadsniveau bent.

Nog enkele weetjes

Met de Innsbruck Card kan je 1, 2 of 3 dagen rondkomen en meer dan 22 attracties bezoeken. Openbaar vervoer is ook in de kaart begrepen en een aanrader voor overnachten is het Penz Hotel, zeer centraal gelegen, met een uitstekend ontbijt.

Hebben we wat gemist? Ja Schloss Ambrass en de Swarowski kristalfabrieken. Helaas, maar soms moet je keuzes maken. In de Innsbruckregio liggen bergwereld en stadsbeleving erg dicht bijeen.

www.innsbruck.info

Tekst en foto’s: G. Charrin