No.3 Gin mag zich ‘de beste gin ter wereld’ noemen. Met vier overwinningen op rij is deze verbluffende drank niet van zijn troon te stoten. No.3 Gin is de eerste en enige die deze prestatie op zijn naam mag schrijven. Bovendien wordt No.3 Gin op Nederlandse bodem geproduceerd.  

Alsof vier keer World’s Best nog niet indrukwekkend genoeg was, won No.3 Gin als enige gin ooit de Supreme Champion Spirit Awards. Tijdens deze wedstrijd worden de meest uitmuntende gedistilleerde dranken van over heel de wereld beoordeeld. Het jaarlijkse evenement ontvangt meer dan 1.700 deelnemers uit 80 verschillende landen. Als deze gin overal de eerste prijs wegkaapt, hoe komt die dan aan zijn naam? De No.3 verwijst naar de drie hoofdbotanicals die de unieke smaak van deze drank bepalen, namelijk jeneverbes, citrus en kruiden. Voor de productie van deze topper hoeven we niet ver te gaan. Het Nederlandse bedrijf Koninklijke De Kuyper is een van de grootste likeurenmerken ter wereld. Dit familiebedrijf van meer dan 300 jaar oud bezit het oudste geschreven ginrecept uit 1495. 

Het zit hem in de details 
Het verschil tussen No.3 Gin en andere gins zit hem in de details. Experts uit de Londense barwereld zijn ervan overtuigd dat gin voor klassieke cocktails en longdrinks een alcoholpercentage van minstens 45 moet hebben. Zo komt de volledige smaak tot uiting tijdens het mixen. Na twee jaar sleutelen aan het recept met de allerbeste ingrediënten en de knowhow van meesterdistilleerders, topmixologen en Dr. David Clutton, de enige persoon ter wereld met een doctoraat in gin, slaagden ze er in de perfecte gin te creëren.  

De weg naar perfectie  
De gin wordt gedistilleerd in unieke, koperen distilleerketels bekleed met bakstenen van meer dan honderd jaar oud. Het duurde maanden om de perfecte botanicals te selecteren voor deze London Dry Gin. Het werd een perfecte mix van jeneverbes uit Italië, zoete sinaasappelschil uit Spanje, schil van pompelmoezen uit Uruguay, engelwortel uit Polen, korianderzaad uit Bulgarije en kardemompeulen uit Guatemala. Deze zes nauwkeurig afgewogen botanische kruiden maken No.3 Gin tot de verfrissende wereldtopper zoals we hem vandaag de dag kennen.  
Maar hoe gaat het productieproces van No.3 Gin nu eigenlijk in zijn werk? De zes bovenstaande kruiden worden toegevoegd aan de distilleerketel en trekken zestien uur lang in een ultra pure graanalcohol. De volgende ochtend gaat het zeven uur durende distillatieproces van start. De botanicals geven dan hun kruidige smaken af. Vervolgens bewaren ze het hart van het mengsel met 76,5% alcohol. Daarna wordt de kwaliteit van het jeneverdistillaat gecontroleerd en geproefd. Na een rustperiode verdunnen ze de jenever met ontkalkt water tot een sterkte van 46 procent.  

Balance is key  
In deze gin verrast de heldere en frisse geur van jeneverbes je meteen. Deze bes staat dan ook op de voorgrond. Wanneer de gin je smaakpapillen raakt, proef je een kruidige, warme kardemom, koriander en citrus met pit. De aardse droogheid van engelwortel blijft nog even hangen in je mond nadat je glas leeg is. Deze gin heeft de perfecte balans van drie belangrijke smaken: jeneverbes, citrus en kruiden. Daarom is No.3 Gin ideaal in combinatie met allerlei cocktails. Van een bescheiden gin-tonic afgewerkt met rozemarijn en pompelmoes, tot een luxueuze martini. 

Create your own
Heb jij ook dorst gekregen na het lezen van dit artikel? Ga dan zelf aan de slag met No.3 Gin en maak een van deze heerlijk verfrissende cocktails.

Martini
Slechts twee hoofdingrediënten en toch een onbetwistbare klassieker: niet gek dat dit het favoriete drankje van James Bond is.
Ingrediënten
60 ml No.3 Gin
10 ml droge vermout
1 citroenzeste of olijf

Clover Club 
Met de clover club heb je een drankje gevonden waar écht iedereen vrolijk van wordt. Het is lekker fruitig en vol van leven, exact wat je wil in een zomercocktail.
Ingrediënten 
45 ml No.3 Gin
15 ml droge Vermout
20 ml citroensap
15 ml suikersiroop
25 ml eiwit
4 verse frambozen

Foto: www.ambiance.be