Alain Gerlache, groeide op in Centraal Afrika, later in Waver, de huidige hoofdstad van de provincie Waals Brabant, en studeerde af als licentiaat in de Germaanse filologie. Na zijn studententijd vestigde hij zich in Waterloo, een buurgemeente van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. Naast journalist, politiek commentator bij de RTBF en columnist voor De Morgen was hij woordvoerder tijdens de paarsgroene regering van premier Guy Verhofstadt.

Op blz. 20 lezen we: ‘Uit de ervaringen in twee verschillende Vlaamse omgevingen, de extreemlinkse studentenwereld van de jaren 1970 en het postmoderne linksliberalisme van de vroege jaren 2000, trek ik één grote conclusie: de manier waarop Noord en Zuid naar elkaar kijken, wordt ontsiert door veel misverstanden.

Laten we bescheiden en realistisch blijven. Het volstaat  niet dat de twee gemeenschappen elkaar beter leren kennen om de Belgische gemeenschapsproblemen in één klap op te lossen. Daarvoor zijn de wortels van deze spanningen te diep, want ze gaan terug tot de oorsprong van het land.’

In dertien hoofdstukken onderzoekt en analyseert de schrijver onbevangen en bijzonder genuanceerd de clichés, vooroordelen en misverstanden van de Vlamingen en Walen. Hij ontwijkt hierbij geen enkele hypothese.

In hoofdstuk 13 onderzoekt Gerlache het cliché van ‘De luie Waal en de hartwerkend Vlaming’ blz. 147). Hij komt tot het besluit dat ‘Wallonië moet leren vertrouwen op zijn eigen kracht (blz. 160)’, immers er zijn voorbeelden, zoals dat van Waals-Brabant dat samen met Vlaams-Brabant het podium deelt als rijkste provincie van België (blz. 157).

Alain Gerlache schreef het boek niet alleen voor de gewone Vlamingen maar ook voor de politici die de inwoners van Wallonië beter willen begrijpen.

‘Het verhaal van Wallonië’, Alain Gerlache, 2023, uitg. Ertsberg, ISBN 9789464750331, 181 blz., 24,95 €

Frank Van Dessel