Op 31 maart openden we het Oosterscheldekreeftseizoen! De kersverse voorzitter Nelleke Launspach verheugde zich alvast op de feestelijke aftrap in Zierikzee. De kreeften zijn namelijk een ware delicatesse. Wat de Oosterscheldekreeften zo uniek maakt? Hun afwijkende DNA-structuur. Die zorgt immers voor de fijne en zachte smaak. 

De opening van het Oosterscheldekreeftseizoen gaat van start wanneer Robin van den Hoek, zoon van wijlen de vaste Oosterscheldekreeftvisser Gerrie van den Hoek, uitvaart met zijn kreeftenboot naar het delicate leefgebied van de kreeften. Dit jaar wordt hij geassisteerd door de Commissaris van de Koning van Zeeland, Han Polman en Nelleke Launspach, de nieuwe voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Paradepaardje op de veiling
Zierikzee mag dit jaar een beperkte groep van 200 gasten verwennen met de eerste Oosterscheldekreeften. Op donderdag 31 maart vaart Robin van den Hoek met De Frisia vanuit Zierikzee naar de Oosterschelde om er de eerste kreeften te vangen. Vanop de boot krijgen de gasten te zien hoe de eerste fuiken in het water worden gelicht. De eerste kreeft die gevangen wordt, is meteen het paradepaardje van het Oosterscheldekreeftseizoen. Die wordt dan op de kreeftenveiling in Colijnplaat geveild en de opbrengst ervan gaat naar de Maag Lever Darm Stichting, die dit jaar 40 jaar bestaat.
Daarna worden de overige Oosterscheldekreeften als amuse geserveerd aan de gasten met een glaasje champagne erbij. Omdat er vóór 31 maart geen grote hoeveelheden Oosterscheldekreeft gevangen mogen worden, krijgen de gasten in primeur een kleine amuse met de unieke kreeft geserveerd.

Uniek DNA
Wat maakt die Oosterscheldekreeft nu zo speciaal? Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Door de sterke schommelingen in het zoutgehalte van het water en de soms lage temperatuur sterven veel kreeften. Zo bouwt de populatie zich steeds verder op vanuit de sterke kreeften die de schommelingen overleefden. Hierdoor hebben deze kreeften een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Die afwijking zorgt voor hun heerlijk fijne en zachte smaak. Een echte streling voor de tong.

Zin in kreeft?
De opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen vraagt om een bezoek aan je favoriete restaurant. Met een slabbetje om de nek en tang en pen in de hand waan je je king of the sea bij het verorberen van deze delicatesse. Natuurlijk kan je thuis ook een kreeftenfestijn op poten (of op scharen) zetten. Hieronder vind je drie recepten om op een originele manier jouw kreeftenseizoen in te zetten.

Lobster roll
Lobster rolls worden steeds populairder en ook verschillende zaken openen met concept dat focust op rolls. Er bestaan verschillende variaties van, maar met deze lobster roll houd je het simple yet (very) classy. Een briochebroodje met vlees van de Oosterkreeft gewenteld in gesmolten boter, wat sla en mayonaise. Dit broodje kan perfect dienen als lunch of in mini-versie als aperitiefje. Met dit receptje maak je deze decadente sandwich en scoor je altijd, zeker wanneer je ‘m maakt met Oosterscheldekreeft.
Ingrediënten
2 sandwich
1/4 krop ijsbergsla
50 g mayonaise
1 stengel selder
1 stengel pijpajuin
2 tl citroensap
1 tl fijngehakte bladpeterselie
2 kreeft
1 el gesmolten boter
peper en zout

Open ravioli van kreeft en krab
De lente is in het land en met de opening van het kreeftenseizoen is het tijd om wat decadent uit de hoek te komen. Met kreeft leg je je gasten aan tafel meteen in de watten en pasta is altijd een goede keuze. Door deze twee te combineren, ga je meteen voor een overwinning. Met dit recept voor open ravioli’s hoef je je trouwens geen zorgen te maken voor openspringende pasta of mislukkingen.
Ingrediënten
200 g boter
5 sjalotten
pantsers van kreeft
pantsers van krab
1 scheut cognac
1/2 rode paprika
1/2 witte ui
1/2 venkel
1 snufje cayennepeper
2 laurierbladeren
tijm
600 g krab
20 cl room
20 cl azijn
25 cl witte wijn
visfumet
8 pastavellen
1 lente-ui
1 teentje look
1/2 rode ui
600 g kreeft

Sofrito met kreeft en kikkererwten
Voor veel gerechten uit de Spaanse, Italiaanse, Portugese en Latijns-Amerikaanse keuken vormt sofrito de basis. Als basisingrediënten voor deze saus zijn ui, knoflook en tomaat. Dit keer voegen we er kikkererwten en kreeft aan toe. Hoewel de combinatie niet direct voor de hand ligt, passen de ingrediënten perfect samen. De eenvoud van de kikkererwten tilt de kreeft immers tot een hoger niveau. Perfect om eens goed uit te pakken aan tafel, volgens Sergio Herman. Maak je dit recept klaar met Oosterscheldekreeft, dan treed je in zijn voetsporen.
Ingrediënten
1/2 zoete ui
1 el citroenmelisse
1 citroen
2 el gezouten boter
250 ml kippenbouillon
100 g kikkererwten
1 tomaat
1 tl chilivlokken
4 el verse tijm
kreeft
4 el olijfolie
15 g dragon
200 g verse mayonaise
4 groene asperges
1/2 tl ras el hanout
3 teentjes knoflook
fijn zeezout

Tekst: Alizee Delbrouck

Foto: www.ambiance.be