Eurantica verwelkomt dit jaar een prestigieuze gast, het Horta Museum (Sint-Gillis) dat in 2019 haar 50e verjaardag viert. De vrienden van het Horta Museum zijn aanwezig op de beurs met een uitzonderlijk ensemble van een twaaftal meubelstukken afkomstig uit de winkel Wolfers. Voor de gelegenheid wordt een uniek glas getoond, geproduceerd door Val-Saint Lambert, dat in een montuur in verguld brons werd geïntegreerd en getekend werd door Victor Horta. Het gaat om het enige nog bewaarde stuk van decoratieve kunst dat werd gerealiseerd door Victor Horta. Ter info: het geheel van de archieven en tekeningen werd vernietigd. 

Een grotere beurs 

De beurs brengt een honderdtal Belgische en buitenlandse exposanten samen die dit jaar een oppervlakte innemen die 15% groter is dan voordien. Eurantica stelt ook een restaurant voor dat is geïntegreerd in een open space. Deze dynamische formule versterkt het informele karakter van deze beurs die bekend is voor haar levendige wandelgangen die worden bezocht door een trouw en goed ingelicht cliënteel. Het publiek van liefhebbers en verzamelaars, aangetrokken door het hoge potentieel van ontdekkingen op de beurs, wordt elk jaar versterkt door een jonge generatie die een meer eclectische smaak heeft. 
Moderne schilderijen, oude meubels of design, juwelen of schilderijen van Vlaamse meesters, u kan het allemaal vinden in Paleis 1 in Brussels Expo naar aanleiding van de editie 2019 van Eurantica Brussels die haar deuren opent van 26 tot 31 maart 2019. 

Schilderijen, meubilair, juwelen: de 3 pijlers 

Design en Art nouveau zijn dit jaar goed vertegenwoordigd, onder andere door galerie Thibaut Wolvesperges Art and Furniture (Brussel) – die de 18e en 20e eeuw samenbrengt. Liefhebbers kunnen zeldzame stukken ontdekken van Gustave Serrurier-Bovy, een grote naam van de Art nouveau in België, of Jules Wabbes die sobere en chique vintage design belichaamt. Bie Baert en Frank Van Laer vullen het aanbod van meubilair en kunstobjecten aan met inspirerende stands. Axel Pairon (Antwerpen) verrast met een selectie design en hedendaagse werken.

De Oude Meesters zijn eveneens van de partij, en in het bijzonder de Vlaamse Meesters die worden voorgesteld bij Galerie Barrez (Parijs) maar ook bij Frederik Muller Antiek (Antwerpen).

Moderne schilderkunst is ook goed vertegenwoordigd en wordt verdedigd door grote specialisten zoals de Antwerpse galeries Raf Van Severen, NF Art Gallery of de Beukelaer-Nordin Fine Arts.

Het juweel, een zeer actieve sector die traditioneel goed vertegenwoordigd is op de beurs, kent ook een groot aantal trouwe klanten en nieuwkomers. Noteer alvast de aanwezigheid van galerie Riondet (Lyon), gespecialiseerd in collectie uurwerken.

Een internationale uitstraling 

De dynamiek van de beurs en haar vlekkeloze organisatie trekt een groot aantal Franse galeries aan dat wordt verleid door het publiek van Eurantica en niet twijfelt haar aanbod aan de Belgische markt aan te passen zoals Galerie Barrez, Galerie Bouisset, Galerie Lassus, Galerie Laurence Fayolle, Galerie Univers Du Bronze of ook nog Galerie Humeur (eerste deelname). Er is eveneens de eerste deelname van Galerie Rosat, afkomstig uit Zwitserland en gespecialiseerd in zilverwerk en de deelname van trouwe galeries zoals Galerie Louis en Egbert Eibel – een première – afkomstig uit Duitsland of ook nog Galerie Tandem en Het Ware Huis, gespecialiseerd in Art Nouveau en gevestigd in Nederland. 

Niet te missen stands

Dit jaar telt de beurs verschillende uitzonderlijke stands. Zo is er aan de ingang een grote stand die gewijd is aan de Empire periode. Galerie Edouard de Potter stelt er een selectie elegante stukken voor met sobere lijnen die mooi samengaan met zowel klassieke als zeer hedendaagse interieurs. De antiquair, die gepassioneerd is door oude meubels en zeldzame objecten, en zijn partner, Diane van Ussel, die op haar beurt gefascineerd is door design, hebben zich, met de loop der tijd, geconcentreert op het einde van de XVIIIe eeuw. Ze richten vooral hun aandacht op uitzonderlijke stukken uit de Empire periode van manufacturen uit Parijs, zoals de pendule in verguld brons met een complexe mechaniek  of ook nog meubels van bekende huizen. De scenografie van de stand wordt aangevuld met Franse schilderijen uit verschillende periodes en horizonten. 

Kubisme en abstractie zijn eveneens goed vertegenwoordigd door Claes Gallery (René Guiette), NF Gallery (André Lanskoy) of ook nog galerie Raf van Severen (Marcel-Louis Baugniet). Deze drie trouwe deelnemers aan de beurs zijn grote specialisten van het Belgische en Franse modernisme, van zowel voor als na de oorlog. 

Een geconcentreerde en levendige beurs

De beurs komt deze lente terug met een dynamische formule van 6 dagen (een format dat in 2018 zeer gewaardeerd werd). Eurantica opent met een avond als avant-première op dinsdag 26 maart en vervolgens een vernissage op woensdag 27 maart. Een groep experts controleert de waren alvorens de deuren worden geopend en blijft toegankelijk voor alle vragen. Ze leveren eveneens op aanvraag echtheidscertificaten aan de kopers van de stukken die worden voorgesteld op de beurs. 

Foto’s: www.eurantica.be