De Maquette van Rome, één van de topstukken van het Museum Kunst & Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark, is vanaf 6 februari opnieuw toegankelijk voor het grote publiek. De opstelling rond de maquette werd onder handen genomen: de licht- en klankinstallatie werd vernieuwd en nieuwe technologie (video, touchscreens, 3D-animatie en augmented reality) laat bezoekers op een interactieve manier kennismaken met de Eeuwige Stad. Het project kregg hiervoor een gulle financiering van ruim 200.000 euro van het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en een sponsoring van de Vrienden van de KMKG.

De maquette in het Museum Kunst & Geschiedenis, die de stad Rome voorstelt op het toppunt van haar pracht, aan het einde van de 4de eeuw, wordt jaarlijks door tal van bezoekers uit de hele wereld bewonderd. Dit schaalmodel van de hoofdstad van het Romeinse Rijk werd gemaakt door de Franse architect Paul Bigot. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan deze reconstructie en maakte er vier exemplaren van, waarvan enkel zijn werkmodel (aan de Universiteit van Caen) en dit in Brussel bewaard bleven. De maquette in Brussel is bovendien de enige die ingekleurd werd. Het reliëfplan, op schaal 1/400, meet 11 x 4 meter en vormt een absolute must voor de schoolbezoeken aan het Museum Kunst & Geschiedenis.

Vernieuwde opstelling
In 2019 werd de maquette grondig gereinigd, waar nodig gerestaureerd en volledig digitaal in kaart gebracht. De belangrijkste ingreep is de opwaardering van de opstelling errond. De integratie van moderne technologie (zoals video, 3D-animaties, virtual reality en augmented reality) leidt tot een interactieve en meeslepende ervaring. Hiervoor werd samengewerkt met het Ierse bedrijf Noho.
Voor dit omvangrijke project kon het Museum Kunst & Geschiedenis rekenen op de financiële steun van het Fonds Alexis Liénard, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, en van de Vrienden van de KMKG.
Op de bovenverdieping maken bezoekers via videoschermen kennis met het dagelijkse leven in Rome en komen ze meer te weten over het werk en leven van Paul Bigot. Touchscreens bieden uitgebreide informatie over tien iconische gebouwen uit Rome, zoals het Colosseum, het Circus Maximus, het Forum Romanum of het Pantheon.

Dagelijks leven in Rome: een multiculturele stad vol kansen
De benedenverdieping, die meer dan 20 jaar gesloten was voor het publiek, biedt een heel ander en uniek zicht op de maquette. Via tablets (verkrijgbaar aan het onthaal van het museum) en augmented reality kunnen bezoekers een aantal gebouwen in 3D verkennen.
Hier maken ze ook kennis met vier inwoners van Rome. Zij vertellen over hun leven en tonen het multiculturele karakter van de Romeinse samenleving aan, en haar mogelijkheden om de sociale ladder te beklimmen.
Zo ontmoeten de bezoekers onder andere een vrijgelaten slavin, oorspronkelijk afkomstig uit het kustgebied van de Levant, die als handelaarster werkt en hoopt een eigen zaak te beginnen. Of een jongeman uit Noord-Afrika, die naar Rome reisde om architectuur te studeren.

Extra voor scholen en groepen
Tot slot is er een extraatje voor (scholen)groepen: zij krijgen de kans om via virtual reality de straten van het oude Rome te verkennen!
Wie een bezoek plant met klas of school, kan bij de publieksdienst terecht voor meer informatie en didactisch materiaal dat helpt bij de voorbereiding van het bezoek, met een mailtje naar public@kmkg-mrah.be.
 
Maquette van Rome, vanaf 6/2/2020 in Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel
Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 Brussel
Foto: www.maquetterome.be
Toegang tot de maquette is inbegrepen in een ticket geldig voor de permanente collecties: 10€ voor individuele bezoekers, 8€ voor bezoekers in groep, gratis voor -18 jarigen.
Reservaties: reservations@kmkg-mrah.be