Here van Bas Devos is geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF, 7-17 september) waar het als onderdeel van het Wavelengths programma wordt voorgesteld. Bij ons beleeft de film zijn Belgische première op Film Fest Gent (10-21 oktober). Here ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn en werd er bekroond met de Prijs voor Beste Film van de Encounters-competitie en de Fipresci Award. 

De vierde speelfilm van Bas Devos is ondertussen uitgegroeid tot een festivalfavoriet met tal van selecties en prijzen. Eerder deze week maakte het New York Film Festival (29 september-15 oktober) bekend dat Here ook bij hen op het hoofdprogramma staat. Het Wavelengths programma van Toronto staat voor gedurfde en grensverleggende cinema. Na de Belgische première in Gent brengt distributeur Imagine de film rond de jaarwisseling bij ons in de zalen.

In Here volgen we een Roemeense bouwvakker die in Brussel woont en op het punt staat terug naar zijn geboorteland te keren. Voor zijn vertrek kookt hij een grote pot soep met restjes uit zijn koelkast, om als afscheidscadeau uit te delen aan vrienden en familie. Dan ontmoet hij een Belgisch-Chinese doctorandus die mossen bestudeert, wat leidt tot een potentieel liefdesverhaal. Haar interesse in het nauwelijks zichtbare doet hem verstomd staan.

De hoofdrollen in Here worden vertolkt door Liyo Gong en Stefan Gota. Net als bij de vorige speelfilm van Devos, Ghost Tropic, is de originele score voor Here van Brecht Ameel. Het scenario en de regie zijn van Bas Devos, de productie is van Marc Goyens voor Quetzalcoatl, met de steun van kunstencentrum BUDA, kunstencentrum nona, 1080 Productions, Proximus en Shelterprod i.s.m. Taxshelter.be en ING. De internationale rechterverkoop is in handen van het Chinese Rediance.

Here kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Foto: Kris Dewitte