Wat doe je met gezinnen die vastzitten in een doodlopend sukkelstraatje? Hoe doorbreek je de vicieuze cirkels voor hun kinderen? In Mechelen heeft het Go Team inmiddels vijf jaar ervaring met een aanpak van intensieve begeleiding, en stelde het die praktijkkennis nu te boek. Voor de uitwerking van de methodologie en de uitgave van het boek kreeg het de steun van het Kinderarmoedefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

Een reële situatie, enkele jaren geleden. Buren roepen de hulp van de politie in met klachten over een verwaarloosde hond en stank. Het is even slikken bij de chaos die ze aantreffen: het gezin leeft in ronduit onhygiënische omstandigheden, er is intrafamiliaal geweld, de kinderen gaan niet naar school, er is een vriend aanwezig die gekend is voor zedenfeiten… Dit gezin is door het parket onder toezicht geplaatst, maar de consulenten die zulke gezinnen opvolgen, zijn overbevraagd en komen nauwelijks aan huisbezoeken toe.

“Zulke situaties leidden tot frustratie”, vertelt Peggy Bischop van de afdeling Jeugd & Gezin van de lokale politie Mechelen-Willebroek. “In een aantal dossiers liepen we vast: gezinnen raken uit beeld voor de (vrijwillige) eerstelijnshulp omdat ze zelf afhaken of zijn doorverwezen naar de gedwongen hulpverlening, maar na een tijd kwamen ze weer in ons vizier via politie-interventies. Dan constateer je: ‘Het loopt hier niet goed.’ Vanuit die vaststellingen hebben het Sociaal Huis en de politie mekaar gevonden.”

Wekelijks tot dagelijks

Bij het Sociaal Huis werd zo in 2014 het Go Team opgericht, dat op een nieuwe manier gezinnen intensief ging begeleiden. Er zijn intussen zeven maatschappelijk assistentes die elk ongeveer vijf gezinnen begeleiden. Een beperkt aantal, waardoor ze tijd hebben om minstens wekelijks en soms zelfs dagelijks langs te lopen. “Collega’s voor wie ik mijn hoed afneem”, zegt Team-verantwoordelijke Mieke Matthijs. “Met veel empathie en geduld staan zij ‘hun’ gezinnen bij, ze worden gaandeweg dé steun en toeverlaat.”

Het Go Team kreeg voor de uitwerking van de methodologie steun van het Kinderarmoedefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Momenteel testen teams in Brussel, Genk en Sint-Truiden hoe ze de methodologie kunnen inzetten in hun stad. Vanuit die ervaringen zal ze uitgerold worden naar meer steden en gemeenten.

Foto: www.kbs-frb.be