Zennegesprek #1 – 10 september

Peter Terrin en Nils Verkaeren resideren deze zomer in Het huis van Herman Teirlinck waar ze werk creëren dat tijdens GIST wordt tentoongesteld. Terrin stelt voor het eerst zijn fotografisch werk tentoon en Verkaeren presenteert zijn schilderijen. Onder leiding van VRT-journaliste Nicky Aerts praten zij over de totstandkoming van hun werk voor GIST, over hun artistieke praktijk en hun liefde voor het landschappelijke en de natuur.

Zennegesprek #2 – 24 september

Anneleen Van Offel en Isabel Fredeus vullen het tweede Zennegesrek in. Voor de auteur en kunstenaar is water een centraal thema. Zo reisde Van Offel de Donau af voor haar nieuw boek, De stem van Sulina en onderzoekt Fredeus transparantie, lichtbreking, weerfenomenen, chemische eigenschappen van water, faseovergangen, de machtige drum van de zee, etc. in haar werk. Samen met Nicky Aerts, gaan ze dieper in op hun grote passies: water en rivieren.

Zennegesprek #3 – 8 oktober

Het derde Zennegesprek krijgt de invulling ​ ‘Teirlinck Tijdgenoten’ – Paul van Ostaijen. Deze middag wordt een combinatie van schrijven en acteren, van lezen en voorlezen. Naast biograaf Matthijs de Ridder, die zonet de alom gewaardeerde biografie Paul van Ostaijen: de dichter die de wereld wilde ontvangen publiceerde, zullen twee bekende acteurs én twee kinderen teksten van Van Ostaijen laten klinken. Één naam kunnen we al verklappen: Ruth Becquart, bekend tv-gezicht van onder meer ‘Undercover’, ‘1985’, en, hoe toepasselijk, ‘Over water’. Het trio Mijn Luie Luipaard zorgt voor een muzikaal intermezzo, met Matthijs de Ridder op vocalen.

 Zennegesprek #4 – 22 oktober

Hans Jürgen Balmes en Geert Buelens vullen het vierde Zennegesprek in. Balmes, editor at large bij de gerenommeerde Duitse uitgeverij S. Fischer Verlag, en Buelens, schrijver van het monumentale boek Wat we toen al wisten: de vergeten groene geschiedenis van 1972, spreken met Nicky Aerts over ‘de verhalen van de rivier, het trippelen van de witte kwikstaarten en het gerinkel van de els’, maar ook over De Rijn als ‘grootste riool van Europa’ anno 1972.

Zennegesprek #5 – 5 november

Het laatste Zennegesprek verenigt Caroline Lamarche, Françoise Deprez, Tijs Goldschmidt, Tommy Wieringa en Henk Visch. Lamarche en Deprez hebben het over hun indrukwekkende boek Toujours l’eau, dat ze maakten naar aanleiding van de overstromingen in 2021. ​ Evolutiebioloog Tijs Goldschmidt, kersverse winnaar van de P.C. Hooftprijs, spreekt over zijn internationale bestseller Darwins hofvijver. Tot slot gaat auteur Tommy Wieringa in gesprek met kunstenaar Henk Visch van wie tijdens GIST een beeld wordt geplaatst in Teirlincks tuin.

 Locaties

FeliX Art & Eco Museum

De vroegere woonplek van schilder-boer Felix De Boeck (1898-1995) vormt vandaag het FeliX Art & Eco Museum en is sinds 2022 een erfgoedsite. De tentoonstellingen in het museum vertrekken vanuit De Boecks abstrakt-geometrische avant-garde werken en verbinden zijn oeuvre met hedendaagse maatschappelijke en artistieke tendensen. Tijdens GIST zal het museum een groepstentoonstelling presenteren.

 Domein Calmeyn

Domein Calmeyn bestaat uit een kasteel met park dat zich uitstrekt over een gebied van ruim 46 hectare. Het kasteel stamt uit 1854 en wordt momenteel gerenoveerd. Het park biedt een thuis aan tal van dier- en plantsoorten in nabijheid van de Zenne, die als een levensader door het park stroomt. Een reeks sculpturen en installaties zijn tijdens GIST op het domein te zien.

 Parochiekerk Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouw

De relatief recente parochiekerk Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouw kwam tot stand na de sloop van een eenvoudig dorpskerkje in 1895. Vanaf eind 2023 – begin 2024 wordt gewerkt aan een nieuwe bestemming voor de kerk met onder andere een restaurant, een polyvalente ruimte voor optredens en een tentoonstellingsruimte. De buitenwanden van de kerk zullen tijdens GIST het doek vormen voor een artistieke interventie.

Sluis van Ruisbroek

De sluis van Ruisbroek is een van de tien sluizen die het waterpeil van het Kanaal Brussel-Charleroi reguleren. De sluis wordt binnenkort afgebroken en vervangen door een nieuwe, elders op het kanaal. De vernieuwing gaat gepaard met een hedendaagse stadsontwikkeling waaronder een nieuwe fiets- en voetgangersbrug, aantrekkelijke wandel- en fietsroutes en een strook plasbermen. Voor GIST vormt de oude sluis de site voor een groot kunstwerk.

Albertpark

Het Albertpark in Halle onderging in de zomer van 2022 een grondige transformatie naar aanleiding van haar 125e verjaardag. Als symbolische daad werd in maart 2023 het borstbeeld van Leopold II naast zijn sokkel geplaatst en overgroeit het nu geleidelijk aan met klimop. Ook tijdens GIST wordt het dekolonisatieverhaal verder gezet.

Malakoffdomein

Het Malakoffdomein, ook wel bekend als de Grote Zenne of het Verdronken Torendomein, is een idyllisch stuk groen waar de Zenne doorloopt. Na een grondige sanering van de oude Zennemeanders in 2015 bloeit de biodiversiteit weer op: vijvers, hooilanden, struiken, rietkragen, moeras-, oever- en landingszones vormen de ideale leefomgeving voor een grote variatie aan fauna en flora. Diverse kunstinstallaties in het groen worden tijdens GIST gepresenteerd op het domein.

Voormalige papierfabriek Huizingen

De eerste sporen van de voormalige papierfabriek in Huizingen dateren uit 1568. Bij de omschakeling naar mechanische productie kreeg de natuur rondom de fabriek het hard te verduren. Momenteel wordt het leegstaande gebouw en omringende park omgevormd tot evenementenruimte, recreatieplek, brouwerij, fitnessruimte en KMO-zone. Bezoekers van de GIST triënnale kunnen terecht op de site voor installatiekunst.

Het Huis van Herman Teirlinck

De woning van dichter, romanschrijver en toneelauteur Herman Teirlinck (1897-1967) biedt een idyllisch uitzicht over de Zennebeemden en talrijke kerktorens. In 1951 schreef Teirlinck er zijn Brabants Brueghelreservaat bedreigd, als reactie op de zichtbare verdwijning van het sprookjesachtige landschap in de Zennevallei. In de tuin en de tentoonstellingsruimte van het huis worden kunstwerken geplaatst tijdens GIST.

Over GIST

De gemeentes Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw sloegen de handen in elkaar om de regio rond de Zennevallei een nieuw elan te geven, gesteund door het Vlaamse Randfonds. Er werden Zennepaden, -bruggen en -terrassen aangelegd om inwoners te laten genieten van de Vlaamse groene Rand.

Tussen 26 augustus en 5 november 2023 organiseren de gemeentes in samenwerking met het Vlaamse Randfonds en een aantal culturele instellingen GIST, om kunst in al haar facetten te vieren.

GIST is een triënnale of driejaarlijks Zennefeest georganiseerd voor kunst-, erfgoed- en natuurliefhebbers om hen kennis te laten maken met het culturele potentieel van de regio rond de Zennevallei, gelegen in de Vlaamse rand rond Brussel. Naast hedendaagse kunst, biedt GIST ook theater, muziek, literatuur en gastronomie aan op verschillende erfgoedlocaties. Bezoekers kunnen al fietsend of wandelend genieten van theater op bijzondere plekken, beeldende kunst langs het water, literaire en muzikale events en fijnproeverij.

Tijdens de eerste editie van GIST hergist de kunst in al zijn vormen in Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Halle en de hele Zennevallei. Samen met het Vlaamse Randfonds en de culturele instellingen maken die gemeenten van de Zennevallei een niet te missen creatieve smeltkroes.

Foto’s: © Bea Borgers / Club Paradis