De geutelingen zijn het best bewaarde culinaire geheim van de Vlaamse Ardennen.
Dit streekproduct uit Elst wordt uitsluitend in de winter gebakken. Een geuteling ziet eruit als een dikke pannenkoek en wordt gegoten op de blote kleitegel in een gloeiend hete oven.
VERHAAL
Geutelingen worden sinds mensenheugnis gebakken. Elst (Brakel) is het middelpunt van deze traditie. Vroeger werden in Elst geutelingen gebakken voor de pelgrims die bij patrones Apollonia hun tandpijn kwamen afsmeken. Al snel werd verteld dat je een heel jaar van tandpijn zou verlost zijn door in Elst in een hete geuteling te bijten.
BELEVEN & PROEVEN
Geutelingen zijn dit jaar verkrijgbaar van 14 januari tot 11 maart.
Elke zondagnamiddag tijdens het geutelingenseizoen kan je in het Ovenmuseum terecht voor demonstraties en workshops.
Tip: Combineer een wandeling via het Geutelingenpad met een bezoek aan het Ovenmuseum.
OVENMUSEUM
Adres: Ommegangstraat 3, Elst (Brakel)
Telefoon: 0492 91 41 99
HET PROGRAMMA:
D’IISTE GEUTE
Opening geutelingenseizoen
Wanneer: zondag 14 januari
Waar: Ovenmuseum, Elst
Foto’s: www.toerismevlaamseardennen.be