De belvedère in park Sorghvliedt is in ere hersteld. Op zaterdag 2 september zijn het gerestaureerde paviljoen en de heuvel officieel ingehuldigd met een heus lichtspektakel.
Wie regelmatig in Park Sorghvliedt in Hoboken komt, kent ongetwijfeld het mooie gebouwtje op de heuvel aan de rand van het park: de belvedère. In augustus vorig jaar startte de stad Antwerpen, in samenwerking met Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed, de restauratiewerken aan het gebouw en de heuvel met het aanliggende deel van het park. Zo krijgt het markante bouwwerk opnieuw een prominente plaats in het park.
Restauratie
Het bijna tweehonderd jaar oude paviljoen werd zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Alle elementen die niet bij de originele structuur hoorden, zijn verwijderd. Het gebouw heeft bovendien een water- en elektriciteitsvoorziening en verlichting gekregen. Een nieuw wandelpad leidt naar het paviljoen en er werd ook een cirkelvormig platform gerealiseerd. Dat vertraagt verdere erosie van de heuvel en zorgt voor een uitbreiding van de bruikbare buitenruimte van de belvedère. Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en minister van onroerend erfgoed: “In Antwerpen heeft men begrepen dat onroerend erfgoed van en voor de mensen moet zijn. Want erfgoed moet leven om te kunnen overleven, ook monumenten zonder economisch nut, zoals deze belvedère. Ze hebben er lang op moeten wachten, maar ik wens de Hobokenaars veel plezier met dit prachtige paviljoen in hun mooie park.”
TV Rozemarijn Bormans – KARUUR architecten bvba maakten de plannen en volgden de restauratie  van de belvedère, heuvel en omgeving, op. Voor het landschapsgedeelte namen zij LAND landschapsarchitecten onder de arm.
Decoratief element
De exacte bouwdatum van de belvedère is niet gekend, maar ligt vermoedelijk tussen 1815 en 1830. In de negentiende eeuw deed de belvedère dienst als ‘folly’ (een voornamelijk decoratief gebouw) in de landschapstuin. Het was, net zoals bijvoorbeeld namaakgrotten en -ruïnes, een decoratief, romantisch element en werd mogelijk gebruikt als theepaviljoentje.
Toekomstige invulling
“Samen met het district bekijken we welke invulling we aan dit gebouw kunnen geven op korte termijn. Op lange termijn is er de wens om de belvedère, samen met onze koetshuizen, te exploiteren”, zegt Caroline Bastiaens, Antwerps schepen voor patrimonium.
Open Monumentendag
Kathelijne Toen, districtsvoorzitter van Hoboken : “Het is belangrijk dat de belvedère leeft en maximaal gebruikt wordt. We grijpen volgende week Open Monumentdag al aan om er een eerste activiteit te laten doorgaan. Iedereen krijgt zo de kans om de gerestaureerde Belvedere in al zijn pracht te bewonderen”. Van 10 tot 12 en van 13 tot 17 uur start er elk uur een gratis rondleiding aan de voet van de heuvel, in samenwerking met Het Genootschap.  Inschrijven is niet nodig. Naast de rondleidingen kan je er genieten van een heuse ‘High tea’ met aangepaste muzikale omkadering.
Foto: Uit in Vlaanderen