Vogelbescherming Vlaanderen heeft zich gisteren, samen met Natuurpunt Limburg en de Wellense Natuurvereniging ‘t Bokje, gemeld als benadeelde bij het parket van Tongeren in de zaak van de doodgeknuppelde das in het Limburgse Alken. De feiten dateren van 7 april. Tijdens het uitstippelen van een wandelroute betrapten twee wandelaars een man op een besneeuwde maisakker die met een stevige stok op iets aan het knuppelen was. Toen hij daarover aangesproken werd, zei hij dat hij molshopen aan het plat slaan was. Toen de wandelaars gingen kijken, bleek het niet om een molshoop te gaan maar om een das, waarna de man het op een lopen zette. Het zwaar toegetakelde dier werd nog overgebracht naar het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen, maar bezweek de dag erna aan zijn verwondingen.

De wandelaars konden foto’s maken van de man in actie en dus belandde de zaak snel op het politiecommissariaat van Borgloon. De verdachte meldde zich de dag erna zelf bij de politie. Uit zijn verklaring werd begrepen dat hij met een stok het dier aan het ‘porren’ was om te zien of het nog leefde. Totaal ongeloofwaardig volgens de drie organisaties, gelet op de verklaringen van de twee getuigen. Om de belangen van de das te verdedigen in de rechtbank, hebben de drie organisaties zich dus bij het parket gemeld als benadeelde. Later volgt een burgerlijke partijstelling.

Dassen zijn een onvoorwaardelijk beschermde diersoort via de bepalingen van het Soortenbesluit van 15 mei 2009. De politie van Borgloon stelde om die reden een aanvankelijk proces-verbaal op, de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos een navolgend PV. De inspecteurs deden vooraf een huiszoeking bij de verdachte (een jager) thuis. Via deze zaak willen de drie verenigingen een stem geven aan de fauna en de natuur.

Foto: www.vogelbescherming.be