Schuin tegenover het weerbureau van Piet Paulusma in Harlingen zijn twee jonge ondernemers en hun familie elke dag druk met het renoveren van een eeuwenoud hotel: ’t Heerenlogement aan het Franekereind. De herberg is 364 jaar oud en stond sinds 2014 te koop, maar was altijd in bedrijf. Gemma Sęk van Norden (26), die in Leeuwarden de Hogere Hotelschool volgde, en haar Poolse man Mateusz Sęk (38), master Vrijetijd en Wetenschap, kochten het karakteristieke horecabedrijf deze zomer na een tip van een oom.

De in het buitenland verblijvende Gemma zag het aanvankelijk als een grap, maar nadere bestudering van de zaak, en de prijs, maakte haar en haar man enthousiast. 1 Augustus 2018 gingen ze los, samen met de handige vader en twee zussen van Gemma. Stap voor stap renoveren ze de zaak die een flink restaurant, een grand café, 24 kamers en een stalling voor fietsen, auto’s en motoren omvat. Het historische karakter laten ze zoveel mogelijk intact en waar mogelijk krijgen het interieur en de menukaart duidelijk Engelse accenten. Dat is niet zo verwonderlijk, want de twee nieuwe uitbaters hebben vooral in Groot-Brittannië ervaring opgedaan in allerlei hotels, ook heel chique en dure als het London Hilton on Park Lane hotel. Hun smaak en respect voor historie sluit mooi aan bij ’t Heerenlogement, dat van voor tot achter en van onder tot boven klassiek ingericht is. Hier en daar een beetje te klassiek, reden voor Gemma en Mateusz om in te grijpen ten voordele van de gast, die, al slaapt hij in een historisch hotel, toch hedendaags comfort wil. Waar nodig werden de bedden vervangen door moderne boxsprings en de badkamers opnieuw gestyled, maar het duo is eerlijk: we kunnen niet in een keer alles updaten.

Binnenzicht

The Swan
Gemma en Mateusz investeren vooral in een goede ontvangst, bedden en de keuken, waar Lukasz Koziel de scepter zwaait. Ook hij is afkomstig uit Polen en ook hij heeft internationale ervaring in hotels met veel sterren. Zijn kookkunst kun je beleven in het restaurant dat The Swan gaat heten, met een knipoog naar de Harlinger replica van Willem Barentsz’ expeditieschip De Witte Swaen.
De kok en zijn werkgevers hebben flink studie gemaakt van de Engelse keuken, en de Friese, en zodoende kunnen ze hun gasten verrassen met bijvoorbeeld een ham terrine met erwtenpuree en Friese Melba toast, Friese biologische rib-eye steak, geserveerd met truffelmayonaise, handgesneden friet en Parmezaanse salade en Cambridge Burnt Cream. Dit Middeleeuwse nagerecht is volgens de gastronomen van het logement de oorsprong van de Franse crème brûlée.
Wie een treetje lager wil, kan ook op de Engelse toer met onder andere fish and chips en of een Friese rundvleesburger, steeds met eigenmaakte friet. “Als ’t even kan maken we alles zelf. Vers en origineel, dat is ons motto.” En betaalbaar blijft het ook nog, want tussen de 20 en 35 euro voor een driegangenmenu ben je altijd nog voordeliger uit dan in een vergelijkbaar Michelin Bib Gourmand restaurant.
Bierprimeur
In het aangrenzende grand café tappen ze Hertog Jan en Ruhr Gold, een jong label van de Stolbergsche Brauerei Westheim in Marsberg-Westheim in het noordelijke Sauerland, tussen Dortmund en Kassel. Mateusz is trots op de sprankelende natuurpils die hij als eerste in Friesland op fust heeft. Met name voor de vele Belgen, onder andere Elfstedenfietsers en –sloepvaarders van de reisorganisatie Friesland Holland, heeft hij Jupiler in flesjes. De Hollanders, Belgen en Duitsers komen dus niets tekort. Het kan niet missen of er verschijnt volgend jaar ook een Engels biertje op de bar, een ale, en wie weet een Fries speciaalbiertje.
Meer info: www.heerenlogement.nl

Foto: Gemma Sęk van Norden en Mateusz Sęk deden ervaring op in vele luxe hotels in West-Europa en de Verenigde Staten. Met de overname van ’t Heerenlogement in Harlingen maken ze eerder dan verwacht een droom waar.

Www.friesnieuws.nl.