Op 5 april 2024, opende het Fakkeltheater zijn deuren voor een betoverend toneelspektakel dat het publiek meevoerde naar een wereld vol intriges en mysterie. De spannende theatervoorstelling “Gaslicht” van auteur Patrick Hamilton beloofde een avond vol emoties en onverwachte wendingen. Met een getalenteerde cast, waaronder de befaamde Bert Cosemans als de bazige Jack Manningham en Nathalie Wijnants als zijn gekwelde vrouw Bella, beloofde het podium een adembenemende vertolking van dit tijdloze stuk. Onder leiding van regisseur en vertaler Bruno Van Heystraeten en met ondersteuning van getalenteerde acteurs zoals Daphne Paelinck, Marijke Hofkens en Erik Goris, was het Fakkeltheater klaar om zijn publiek te verrassen en te verwonderen.

Het doek gaat open op een sfeervol ingerichte woonkamer, waar de schaduwen dansen in het zachte licht van de gaslampen. Het publiek wordt meteen meegezogen in de wereld van Jack Manningham. Regisseur Bruno Van Heystraeten een web van mysterie en suspense dat het publiek op het puntje van hun stoel houdt.

Met elke scène worden de intriges dieper en de geheimen duisterder, terwijl topacteurs Bert Cosemans en Nathalie Wijnants hun personages tot leven brengen met ongeëvenaarde intensiteit. Het spel tussen de personages wordt versterkt door de aanwezigheid van Nancy en Elizabeth, gespeeld door Daphne Paelinck en Marijke Hofkens, die elk hun eigen rol spelen in het ingewikkelde verhaal dat zich ontvouwt. Terwijl detective Rough, gespeeld door Erik Goris, de duistere waarheid probeert te ontrafelen, worden de grenzen tussen waarheid en bedrog steeds vager. Het publiek wordt meegesleept in een emotionele achtbaan van verdenkingen, onthullingen en uiteindelijk, bevrijding.
Als het doek ten slotte valt, blijft het publiek ademloos achter, overweldigd door de kracht van het toneelstuk en de diepgang van de menselijke psyche die het onthulde. “Gaslicht” heeft zijn stempel gedrukt op de harten van de toeschouwers, die nog lang zullen nadenken over de duistere geheimen die achter gesloten deuren schuilen.

 

Geschiedenis

Gaslicht of Gaslight is een begrip van vervlogen jaren. Verlichting in huis, als in de straten branden eerst op kaarsen dan op olie. rond de jaren 1847, het kan ergens op de wereld nog iets vroegen zijn geweest, is men beginnen overschakelen op gasverlichting, waar een lantaarnopsteker ‘s avonds al deze lantaarns kwam aansteken. Voor zover ik weet tot 1955 was er in verschillende straten  in Antwerpen nog gasverlichting. De laatste lantaarnopsteker zou in 1957 op pensioen zijn gegaan. In huis waar gaslicht aanwezig was kon het zijn als in de salon het licht brandde dat als men in de slaapkamer het licht aan stak, het in de andere kamer dimde door het hogere verbruik. Een hele geschiedenis voor deze die dit nooit mee maakten.

 

Een term Gaslighting en Gaslighter heeft ook een betekenis van hij of zij die zich voeden door hun zelfvertrouwen door een overtuigende waarheid te verdraaien. Het is een sluipend proces, het kan heel lang duren voor je het door hebt. Uiteindelijk is de impact op het zelfvertrouwen van het slachtoffer zeer groot. Een verdediging uiten, krijg je te horen dat je niet tegen kritiek kan. Ook iemand die vreemd gaat, het wordt ontdekt, is gaslichting, en het kan zover gaan dat je denkt dat het overspel jouw schuld is. Opmerkelijk is dat vrouwen meer vatbaar lijken en het slachtoffer worden dan mannen. Een boek, Het Gaslighteffect, Verborgen narcisme, uit de jaren ’60 door Robin Stern .

 

Gaslight film en theater

Deze inleiding breng ons verder naar het ver van Patrick Hamilton geboren in 1904 in Hassocks – Sussex. Zijn eerste boek  Craven House verscheen in 1926 en had vlug een breed lezerspubliek in zijn ban. Al had hij wel veel verschillende tegenslagen en problemen slaagde hij er wel in van prachtige werken te schrijven waaronder, en dit is toch het vernoemen waard ROPE een thriller die later door Alfred Hitchcock in film is omgezet. Zo komen we aan Gaslight wel het meest succes verhaal van Hamilton. In 1940 maakte men er al een film van, een tijd dat gaslicht nog overal te zien was. 1944 Een hoogte punt, Gaslight de film van George Cukor met in de hoofdrollen Charles Boyer, Ingrid Bergman en Joseph Cotten. De film is gebaseerd op het toneelstuk Angel Street van Hamilten, maar is in Nederland en België uitgebracht onder de titel Gaslicht.

 

Het succes blijft anno 2024 verder lopen. Dat hebben we te danken aan LOGE10 Theaterproducties. Onder de regie van Bruno Van Heystraeten en de ongelooflijke cast van het hoogste niveau als Bert Cosemans, Nathalie Wijnants, Erik Goris, Marijke Hofkens en Daphne Paelinck die theater brengen in een grandeur in alle facetten, waar Loge10 voor gekend is,  theater maken voor wat en wie het bestemd is, voor u, voor een publiek dat nog echt wil genieten van het echte theater, genieten van een avond vol spanning, ontroering en een lach, maar vooral het brengen van grote producties, grote titels van bekende verhalen, die je ander alleen maar te zien kreeg in Londen, Parijs, Duitsland of New York. Loge10 geeft ons hier ook de kans om deze grote theaterstukken te kunnen genieten. Laat dan ook deze kans niet liggen.

Het verhaal

Gaslicht, een thriller die bij de eerste scene u volledig mee pakt, In een prachtig decor. De angst hangt als een wolk boven de pluche stoelen in het Fakkeltheater te Antwerpen, toen op 3 april 2024 het doek opging voor het stuk Gaslicht.

Ademloos vol spanning volgt het publiek het verhaal, waarin de mannelijke hoofdpersoon de vrouwelijke hoofdpersoon – zijn vrouw – ervan probeert te overtuigen dat ze krankzinnig is, en haar eigen waarnemingen niet meer kan vertrouwen. Wat zachtaardig begint, wordt erger en erger, zo eng dat dat verschillende personen in hun omgeving er mee in betrokken worden dat de vrouw des huizes een gevaar wordt voor de maatschappij. Maar dit verhaal houd nog heel wat anders in, Een moord die al jaren geleden gebeurde, juwelen, robijnen die verdwenen zijn, schilderijen en brieven die zonder enige reden verdwijnen, een andere geliefde en leugens of zijn het toch geen leugens is het echt waar wat er gebeurt in dit huis en zij samenleving. Een hoogte punt is dat door heel het verhaal door het gaslicht telkens dimpt, een mysterieuze gebeurtenis.

De invloed van Gaslicht reikte veel verder dan het toneel en het witte doek. De optekening van een doortrapte en kwaadwillende manipulatietechniek raakte een gevoelige snaar bij het publiek. Al gauw won de titel terrein als een beschrijving van verkapte manipulatie van mensen, een vorm van narcisme, met de benaming GASLIGHTING, het is een vorm van emotionele manipulatie waarbij een gaslighter zijn/haar zelfvertrouwen voedt door de waarheid overtuigend te verdraaien. Dit zaait twijfel bij het slachtoffer, en deze begint steeds meer op de gaslighter te leunen, wat de gaslighter zich belangrijker laat voelen.

06 04 2024 > 21 04 2024
Rode Zaal, Hoogstraat 12
Tickets
https://www.fakkeltheater.be/voorstellingen/gaslicht