Nomen est omen, zeker voor het ‘International Fund Hugo for Respect and Dignity in the Relationship with Animals’ (of kortweg Fonds Hugo). Dat wil dierenwelzijn in de wereld verbeteren. Bijzonder aan het Fonds is dat het mikt op structurele veranderingen in de samenleving.

Het Fonds Hugo werd opgericht door een Duitse filantrope die anoniem wil blijven en die erg begaan is met dierenwelzijn. De filantropische fondsen beheerd door de Koning Boudewijnstichting vond ze een goed instrument om zich in te zetten voor dit goede doel. “Dit toont ook de Europese dimensie van de Stichting en het grensoverschrijdende karakter van de moderne filantropie”, zegt Jean-Paul Collette die het Fonds tot begin 2019 beheerde.

Partnerschappen

Van bij het begin wilde de stichtster dat dierenbescherming paste in een ruimer maatschappelijk kader. “Dat is zo origineel aan dit Fonds,” meent Jean-Paul Collette. “Volgens het Fonds Hugo is dierenleed een spiegel voor mensenleed. Het financiert daarom acties die voor beide een verschil maken. Neem de campagne voor castratie en medische zorg voor honden op het Poolse platteland, die ook het leven van arme boeren vergemakkelijkt door mobiele dierenklinieken in te zetten. Of Roemenië, met de opening van een school voor hoefsmeden in streken waar ezels en paarden nog veel gebruikt worden op de boerderij en dit vaak in slechte omstandigheden. In Griekenland ondersteunde het Fonds Hugo een vormings- en sensibiliseringscampagne voor de bevolking van het eiland Santorini om te vermijden dat de ezels die er toeristen vervoeren, afgebeuld worden. Het Fonds helpt dus niet eenmalig, het ijvert voor structurele en mentaliteitsverandering.”

Deze laatste twee projecten zijn het werk van de Britse organisatie Donkey Sanctuary. Het Fonds Hugo werkt immers altijd samen met betrouwbare en erkende internationale partners. Jean-Paul Collette: “Het Fonds hangt steeds zijn kar vast aan die van andere partners zodat op termijn het voortbestaan van de projecten verzekerd is. Het Fonds geeft de voorkeur aan projecten in Europa, maar we werken ook al enkele jaren samen met de vereniging Animals Asia om in Vietnam opvangcentra voor verminkte beren te co-financieren. In Azië wordt de gal uit de lever van beren gehaald om te gebruiken in de traditionele geneeskunde. In deze centra worden de mishandelde dieren verzorgd. Dit levert jobs voor de lokale bevolking op. Het centrum zet ook nog eens sensibiliseringscampagnes op. Ook daar is de maatschappelijke impact dus evident.”

Maatschappelijke uitdaging

De lijst van ondersteunde projecten is lang en gevarieerd. In de metro van Boekarest lopen minder zwerfhonden rond dankzij campagnes voor castratie en diergeneeskundige zorg. In Beieren is er een opvangcentrum voor puppy’s die in beslag worden genomen in het kader van de strijd tegen onrechtmatige dierenhandel van Oost- naar West-Europa. Er was de campagne om huisdieren die gescheiden zijn geraakt van hun baasjes tijdens het conflict in Oost-Oekraïne te herenigen met hun eigenaars. In Duitsland financierde het Fonds een nationaal opvangcentrum voor schildpadden en exotische reptielen die worden achtergelaten of in beslag zijn genomen door de politie.

“Dierenbescherming dient ook een ruimer maatschappelijk doel”, zegt Jean-Paul Collette. “Ik denk nu bijvoorbeeld aan de sensibilisering over dierenwelzijn, met de steun van het Fonds Hugo, in Bosnië voor Kroatische, Servische en moslimkinderen en -jongeren. Deze programma’s mikken niet alleen op dierenwelzijn in het land, ze versterken ook de banden tussen de gemeenschappen en geven een boost aan de civiele samenleving.”

Kandidaten voor de steun van het Fonds zijn individuen of organisaties die thuis zijn in de dierenbescherming, zoals de Deutscher Tierschutzbund, Vier Pfoten of IFAW. Hun dossiers worden geanalyseerd en gevalideerd door het bestuurscomité van het Fonds. Jaarlijks geeft het Fonds financiële steun aan een tiental projecten voor in totaal meer dan 200.000 euro.

De nationaliteit van de stichtster en de doelstellingen van het Fonds Hugo maakten dat het aanvankelijk vooral was gericht op Duitse organisaties die actief zijn in Oost-Europese landen. Maar naarmate er nieuwe schenkers met een hart voor dierenwelzijn bijkomen, breidt het Fonds zijn geografische bereik steeds meer uit.

Het Fonds Hugo werkt internationaal en steunt grootschalige structurele projecten met oog voor de maatschappelijke dimensie van dierenbescherming. Sinds zijn oprichting in 2013 steunde het Fonds 69 projecten voor een totaalbedrag van 1.674.000 euro.

Foto: www.kbs-frb.be