Westtoer lanceerde op 21 maart het nieuwe West-Vlaamse themajaar over fietsen en wandelen. Een ideale plaats om de aftrap te geven van dit themajaar vond men te Roeselare, in museum Koers. Schepen van Toerisme van de stad Roeselare, Matthys Samijn haalde aan dat Roeselare werkelijk Vlaams wielererfgoed was. Met niet minder dan 4 wereldkampioenen  die uit de stad kwamen ( Patrick Sercu, Benoni Beheyt, Freddy Maertens en de betreurde Jempi Monseré. ) Voeg daar ook nog ene Odile Defraeye aan toe, de eerste Belgische Tourwinnaar ( 1912) en je bent in koerrsland!

West-Vlaanderen is een regio zonder eentonigheid maar met veel veelzijdigheid. Recreatie is het belangrijkste speerpunt van Westtoer in 2023.

Toelichting hierover kwam van Lien Phlypo, directeur recreatie en Luc Abbeloos, directeur marketing.

De Fietsroutes:

25 nieuwe fietsroutes, die een reeks klassieke bewegwijzerde lus vormige routes vervangen. Een betere spreiding en elk dorp en stad wordt nu aangedaan. Allen zijn geïntegreerd in het fietsnetwerk. Er is een verbinding tussen de mooiste locaties in West-Vlaanderen. De bewegwijzering is uitgevoerd met de klassieke zeshoekige bordjes en ieder traject is tussen de 40 en 60 km lang. Een handige nieuwigheid voor de fietser is de fietsbox, die deze maand uit kwam. Ze bevat 4 nieuwe fietsnetwerkkaarten met integratie suggestieroutes en de ultieme fietspocket, een naslagwerk van meer dan 150 blz. met alle routes en  uitleg over meer dan 200  van de leukste en lekkerste stops onderweg. Online kan men ook GPX per route downloaden.

Wandelen.

De 14 wandelnetwerken van West-Vlaanderen worden in een nieuw jasje gestoken met integratie van bewegwijzerende suggestieroutes. Er zijn 61 lus vormige wandelroutes waarvan 28 op een wandelnetwerk. Het wandelnetwerk Heuvellland wordt uitgebreid richting Wulvergem, Mesen en Wijtschate. Ook de verbinding met het wandelnetwerk Hoppeland en Ieperboog wordt dit jaar gerealiseerd. Voor Wandelnetwerk Hoppeland en Heuvelland zijn er nu ook nieuwe kaarten en in het najaar volgen er nog 4 nieuwe wandelgidsen en 4 nieuwe wandelboxen per regio.

In 2022 telde men maar liefst 6,8 miljoen recreatieve fietsers in West-Vlaanderen. Als meest diverse fiets- en wandelprovincie kiest men ook voor extra beleving.

Een voorbeeld hiervan is Horizon 2025. Dit zijn plannen om tegen 2025 in totaal tussen de 20 à 25 uitkijkpunten te realiseren. Op dit moment zijn er al 10 uitkijkpunten en dit jaar worden er nog 5 extra geopend. Al meer dan 300.000 bezoekers genoten van de vergezichten. Weinig is zo rustgevend als een blik vanuit de hoogte. De panorama’s zijn soms in nieuwe bouwwerken, soms in bestaande. Enkele voorbeelden:

Op de Vredesfietsroute is er te Zonnebeke de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De eerste modernistische kerk gebouwd in België na de Eerste Wereldoorlog. De toren kreeg een nieuwe spiltrap en tussenvloeren. Op de tussenverdiepingen krijg je de nodige informatie en boven op 40 meter kijk je over het landschap door de vernieuwde panoramische vensters.

Doe je de Heuvelfietsroute dan kan je de 214 trappen bestijgen van de Sint-Niklaaskerk te Mesen en in Reninghelst de mouttoren van de voormalige brouwerij St. Joris, een gebouw uit 1913 dat wonderbaarlijk WOI overleefde.

Ook in Middelkerke kan je halt houden tijdens de Middenkustfietsroute. Hier is de Warandetoren aan de Louis Logierlaan, een constructie van 20 meter gebouwd op de resten van de oude watertoren.

Een andere beleving waar veel energie werd ingestoken zijn de picknickplaatsen. Het doel is tegen eind 2024 minstens 1 picknicklocatie in elke West-Vlaamse gemeente. De teller staat nu op 34.  Het picknickmeubilair is ontworpen door topdesigner Stefan Schöning.

Westtoer communiceert via het nieuwe merk “ Visit West-Vlaanderen.  Een waardevolle aanvulling op de communicatie door de vier regio’s.

Bij dit alles hoort ook een stevige promotiecampagne. Dit heeft Westtoer uitgeschreven over een tijdlijn in 2023. Men gaat zowel stevig op papier als online de bezoeker informeren. Er is een uitgebreid en leuk inspiratiemagazine en er komen ook radiospots op de nationale zenders.

Alle info vinden we op: www.visitwestvlaanderen.be

Optimaal combineren van de ondernemers en de genieters. Fietsen en wandelen gaan samen met het proeven van de goede dingen. En voor dit beamen we de woorden van Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer, het imago van Westtoer wordt verder uitgebouwd door een batterij enthousiaste partners. Zij staan allen ter beschikking van de bezoeker, zij de mensen van de cafés, hotels en terassen en van de hoeve- en streekproducten.

Tekst en Foto’s: A. Charrin