Bij warm weer koelt ons lichaam beter af met een warme dranken dan met ijskoude drankjes. Je hoorde het vast al vaker, maar klopt dat ook of is het een fabeltje? Wij gingen voor jou op zoek naar het juiste antwoord. Zo kan jij dit warme weer op de best mogelijke wijze trotseren, want afkoelen, dat willen we allemaal maar al te graag. 
De warme lentezon schijnt deze week volop dus gaan we weer massaal op zoek naar manieren om af te koelen. Parasols gaan open om ons van de nodige schaduw te voorzien en we grijpen snel naar een verkoelend drankje. Maar wist je dat dat eigenlijk averechts werkt en je het dus nóg warmer krijgt?

Uitzetten van bloedvaten 
Ons lichaam is een wonderbaarlijke machine waar we goed voor moeten zorgen. Zeker nu het kwik stijgt, is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen. Het is daarom goed om te weten wat er allemaal gebeurt in die machine van ons als de temperaturen de hoogte in schieten, want het enige dat ons lichaam eigenlijk wil, is werken om die 37 graden lichaamstemperatuur terug te behalen.

Wanneer je het erg warm hebt zal je lichaam die warmte kwijt willen. Dat doet het door de bloedvaten te verwijden. Om sneller warmte af te voeren zullen ook de bloedvaten onder je huid verder openstaan, daarom krijg je dat gekke rode hoofd bij extreme warmte of inspanning. Niet alleen een rood hoofd zal warmte helpen afstoten, ook zweet helpt enorm bij het afkoelen van het lichaam en daar draait het eigenlijk allemaal.

Van koud word je warmer?!
Jij kan die afkoeling van je lichaam een handje helpen door… warme drankjes te drinken. Absoluut niet waar je zin in hebt met die hete temperaturen in het land, maar je gaat van dat warme drankje harder van zweten, waardoor je lichaam sneller zal afkoelen. Een koud drankje doet eigenlijk maar heel kort zijn werk. Het zorgt misschien wel eventjes voor die heerlijke verfrissing, maar je lichaam zal heel snel weer opwarmen door het warme weer buiten.

Héél veel koud water drinken dan maar? Helaas. Als je een grote hoeveelheid van een koud drankje drinkt, gaat je bloed minder snel stromen. Daardoor zal je lichaam moeite krijgen met het afvoeren van de warmte, wat net enorm belangrijk is, en zal je het nog warmer krijgen.
Het is niet voor niets dat mensen in warme oorden of in de woestijn zich helemaal inwikkelen tegen de zon en zweren bij een warme kop thee. De hoge temperatuur van de thee zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemperatuur, waarop je lichaam zal reageren door te zweten. Zo probeert het de lichaamstemperatuur opnieuw te regelen en ze te laten dalen. Daarna zal het dus frisser aanvoelen.

Tea, what else?
Beter kies je dus voor een dampende kop thee bij hete temperaturen. De opties zijn eindeloos. Groene, zwarte, kamille, munt, oolong, gember, rozebottel of zelfs cranberry en matcha, je kan met thee niets mis doen met hete temperaturen.
Dat het een aanpassing zal zijn, is zeker, maar je zal het een stuk minder warm hebben en dat is waar we naartoe wilden, toch? Je hoorde het misschien niet graag, maar je ruilt dus best dat koude pintje in voor een warm kopje thee. Het is namelijk een feit dat warme dranken je lichaam afkoelen.

Tekst: Alizee Delbrouck

Foto: www.ambiance.be