Vanochtend is het Family Justice Center in Turnhout officieel geopend. Het krijgt de naam “Veilig thuis”. Dossiers van intrafamiliaal geweld worden er gezamenlijk behandeld door medewerkers van justitie, politie, parket en de hulpverlening. Door deze intensieve aanpak kunnen de dossiers efficiënter opgevolgd worden. Daarnaast is er nog een uitgebreid aanbod voor iedereen die met intrafamiliaal geweld in aanraking komt, van gewone burgers tot professionals.
Intrafamiliaal geweld heeft verschillende gezichten. Het kan gaan om fysieke, seksuele of psychische mishandeling tussen partners, tussen ouders en kinderen of andere verwanten. Ongeveer 11% van de dossiers bij het Turnhoutse parket hebben betrekking op intrafamiliaal geweld. Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Turnhout kreeg vorig jaar (2016) 447 meldingen, gemiddeld 37 per maand. De complexiteit van de dossiers en de verwevenheid met andere problematieken maakt het voor individuele diensten vaak heel moeilijk om het geweld enkel vanuit hun eigen werkingskader en expertise te stoppen. Daarom startte Turnhout enkele jaren geleden al met een gezamenlijke aanpak van intrafamiliaal geweld. Die aanpak wordt nu verankerd in het Familiy Justice Center Veilig Thuis Turnhout. Een gespecialiseerd team buigt er zich over de meest complexe dossiers van intrafamiliaal geweld. Het werkt daarvoor samen met verschillende diensten (politie-parket-hulpverlening-lokale besturen) en is gehuisvest in de lokalen van het OCMW in de Albert van Dyckstraat in Turnhout. “Alleen al in de politiezone Regio Turnhout zijn er elk jaar zo’n 700 interventies die te maken hebben met intrafamiliaal geweld,” licht burgemeester Eric Vos toe. “Dat toont aan dat het een belangrijk thema is. Ik ben blij dat het onthaal van het Family Justice Center in Turnhout gekoppeld wordt aan het Welzijnsonthaal van OCMW en CAW. Dat zal drempelverlagend werken voor iedereen die hulp nodig heeft, informatie zoekt of een probleemsituatie wil melden.”
Ook een aanbod voor professionals
Het Family Justice Center Turnhout richt zich tot alle inwoners van het arrondissement Turnhout die met intrafamiliaal geweld in aanraking komen. Samen met een aantal partners zet het niet alleen in op het onthaal van slachtoffers en daders en de behandeling van complexe dossiers maar zet het ook in op preventie, o.a. door weerbaarheidstrainingen voor vrouwen te organiseren.
Voor professionals biedt dit expertisecentrum rond intrafamiliaal geweld eveneens ondersteuning. Zo kan er voor complexe dossiers een geïntegreerd plan van aanpak worden opgesteld. Een gemandateerde casusregisseur coördineert dan de uitvoering van dit plan. Er worden ook geregeld vormingsmomenten georganiseerd rond de ketenaanpak.
Het concept van een Family Justice Center komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en blijkt zeer succesvol in de aanpak van intrafamiliaal geweld. Enkele jaren geleden richtte de provincie Antwerpen samen met het OCMW van Antwerpen het eerste Family Justice Center van het land op in Antwerpen. “Maar het is niet logisch dat kwetsbare mensen in een noodsituatie uit pakweg van Weelde, Olmen of Ramsel alleen in de provinciehoofdplaats terecht kunnen voor de beste hulp,” stelde gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens toen al. “Daarom hebben we extra provinciale middelen ingezet om eerst in Mechelen en nu ook in de Kempen zo’n Family Justice Centrum op te starten. Daar was haast bij, want vanaf 1 januari 2018 is niet langer de provincie maar Vlaanderen bevoegd voor deze aanpak. Natuurlijk ben ik trots dat we deze deadline gehaald hebben.”
De financiële middelen die de provincie Antwerpen voor de komende jaren had voorzien voor de drie Family Justice Centra worden samen met de provinciale medewerkers overgedragen aan Vlaanderen, zodat het beleid kan worden verdergezet.
Foto: De ondertekening van het charter van het Family Justice Center Turnhout (Provincie Antwerpen)