Personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten
Wijn: Pinot Noir Puur Rood, Wijnkasteel Vandeurzen – Linden, België

Ingrediënten:
1 zoete aardappel
1 ui
1 prei
2 teentjes knoflook
2 sjalotten
400 g erwten (kan worden ingevroren)
Zeevenkel – Koppert Cress
2 takjes citroenmelisse
Gerookt zeezout Verstegen
Zwarte peper van de Verstegen-molen
Wat olijfolie Iluigi
Eetlepel bloem
Water

Voorbereidingsmethode:
Zoete aardappel: Schil de zoete aardappel, snij in 4 en kook in water met zeezout.
Gebakken sjalot: Schil de sjalotjes en snijd ze fijn in ringetjes en zorg dat ze goed drogen door ze met keukenpapier te drogen. Verwarm de friteuse op 140 °. Meng wat bloem door de sjalot en het fruit tot het krokant en licht gekleurd is. Leg het op keukenpapier, schud het een beetje zodat het meeste vet wordt opgenomen. Strooi er een snufje gerookt zeezout over.
Soep: Schil de ui en knoflook en hak deze fijn. Was de prei en hak ze fijn. Stoof deze in wat olijfolie. Bevochtig met water en breng op smaak met gerookt zeezout en zwarte peper. Voeg nu de erwten en wat fijngesneden citroenmelisseblaadjes toe en laat 5 minuten zachtjes koken alvorens te mengen.
Afwerking: Schep de soep warm of koud in de kommen, leg wat stukjes zoete aardappel en gebakken sjalot over de soep en werk af met enkele takjes zeevenkel.

Foto: www.weresmartworld.com