Vogels zoeken je tuin op voor veiligheid, voedsel en een plek om te broeden. En dat kan je ze geven. Zelfs in de kleinste tuin kan je de perfecte gastheer of gastvrouw worden.

Checklist vogelvriendelijke tuin
Tuinvogels zoeken je tuin op voor voedsel, veiligheid en een plek om te broeden.  Ook in een  kleine tuin kan je vogels verwelkomen. Bekijk onze checklist en ontdek de werkpunten van jouw tuin.
Is er natuurlijk voedsel (insecten en fruit) aanwezig in je tuin?
Vul je de voedertafel met een seizoensgebonden vogelaanbod?
Bied jij je tuingasten proper drinkwater aan?
Zijn er struiken, bomen en hagen die als schuilplaats kunnen dienen?
Ligt er materiaal in je tuin waarmee vogels nesten kunnen bouwen?
Bied je een goede nestkast aan? En hangt ze op een goede plek?

Vijf tips om vogels in je tuin aan te trekken
1. Laat dood hout en bladafval liggen. Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden wel eens verwerkt in vogelnesten.
2. Plant struiken, bomen en hagen. Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels.
3. Zorg voor drinkwater. Bij vorst komen vogels vaak water tekort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Voeg wat suiker toe zodat het water niet bevriest. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat mussen of merels kunnen baden.
4. Hang nestkasten: Nestkasten vind je in alle kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede plek. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkast proper met heet water en een borstel.
5. Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken.

Planten lokken vogels
Planten zijn een bron van leven. Sommigen dragen bessen die de vogels kunnen eten. Anderen trekken insecten aan die op het menu van tuinvogels staan. In elk geval zijn planten erg belangrijk voor de vogels in je tuin. Kies dus ook de juiste soorten.
Kruiden: brandnetel, grote kaardenbol, koninginnenkruid, boerenwormkruid, duizendblad, engelwortel
Bloeiende, insectenvriendelijke planten (deze bloeien over een lange periode): gewone klimop, hop, wilde wingerd, vingerhoedskruid, boerenwormkruid, wilde marjolein, grote kaardenbol, gewone pastinaak, veldsalie, echte guldenroede, wilde ridderspoor, look-zonder-look
Hagen en heggen: gewone braam, wilde lijsterbes, gelderse roos, wilde kardinaalsmuts, gewone hulst, eenstijlige meidoorn, gewone vlier, rode koernoelje, zwarte els, gewone klimop
Bomen en struiken: één- en tweestijlige meidoorn, sleedoorn, zoete kers, hazelaar, hondsroos, rode kornoelje, zomereik, wintereik, gelderse roos, vuilboom, gewone vlier , wilde lijsterbes, gewone liguster, schietwilg

Hoe hang je een nestkast op?
Een nestkast zal niet gebruikt worde als ze niet op de juiste plaats hangt. Na de winter haal je oud nestmateriaal weg en maak je het nestkastje proper met heet water en een borsteltje. Gebruik geen chemische producten. Heb je het eerste jaar nog geen bezoekers, laat het kastje dan rustig hangen, wie weet heb je volgend jaar meer geluk.
Een nestkast zal niet gebruikt worden als ze niet op de juiste plaats hangt. Ontdek de juiste plaats voor je vogelnestkast in ons gratis e-boek. Vraag het aan en download onmiddellijk onze tuingids vol ideeën en praktische tips voor je tuin vol vogels!
Bied voor elke vogelsoort die je tuin bezoekt de juiste nestkast aan.

Katten in je tuin
Vooral in het broedseizoen vallen jonge, onervaren vogels gemakkelijk ten prooi aan katten.
Span één of enkele (waslijn)draden 10 tot 30 cm boven uw schuttingen. Katten kunnen er niet overheen lopen en kunnen er moeilijk overheen klimmen.
Maak uw tuin ontoegankelijk of onprettig voor katten. Bijvoorbeeld door stekelige mei- en vuurdoorn te planten op plaatsen waar katten uw tuin binnenkomen, door stekelig snoeisel (of hazelnootschillen) tussen de planten te leggen, of door dichte bodembedekkers aan te planten, zodat de bodem dichtgroeit.
Heb je zelf een kat:
Doe je kat een helder klinkend kattenbelletje aan.
Hang nestkasten minstens twee meter hoog.
Plaats een ‘kattengordel’ of een kraag van afstaand gaas om boomstammen waarin nesten huizen.
Laat je kat steriliseren of castreren, zodat hij of zij minder behoefde heeft om op jacht te gaan.

Tip van Joeri Cortens
Joeri Cortens van Natuurpunt legt in Wild Van Dieren uit waarom je elke dag proper water moet voorzien voor de vogels in je tuin. Wintertijd is tijd om je nestkastjes leeg te maken. Dat mag eigenlijk al in juli op het einde van het broedseizoen, maar nu moet je het zeker doen. Je hoeft de nestjes niet opnieuw te vullen.
Het is ook tijd om elke dag een klein beetje proper water te voorzien voor de vogeltjes. Zo kunnen ze drinken en zich wassen. Plaats het schoteltje water van de grond en in de buurt van de haag. Een eenvoudig pingpong balletje zorgt ervoor dat het water niet bevriest!

Foto & video: www.natuurpunt.be