Een origineel initiatief van Hout Info Bois

Zin om een milieubewuste handeling te stellen? Denk ook eens aan bepaalde lokale en alternatieve houtsoorten. Of hoe geld besparen door de diversiteit van de bosrijkdom te verhogen met als resultaat een hoogwaardig product. Ooit van populier gehoord?

Kiezen voor hout is ongetwijfeld een sterk gebaar naar de toekomstige generaties. Je vermijdt niet alleen het gebruik van meer vervuilende en/of energieverslindende materialen, maar je helpt ook om CO2 te blijven opslaan in het materiaal tijdens de hele levensduur van je houten interieur of meubilair.

Eén van de manieren om naar een nog duurzamere samenleving te gaan, is het stimuleren van de lokale houtverwerking en het gebruik van houtsoorten die misschien minder bekend zijn, maar die net zo goed van kwaliteit zijn en soms zelfs financieel interessanter zijn!

Er zijn nog andere houtsoorten buiten eik

De overgrote meerderheid van de consumenten die een houten interieur willen of meubels op maat in hout willen laten maken, vraagt naar eikenhout”, vertelt Hugues Frère, directeur van Hout Info Bois, het nationaal technisch informatiecentrum voor het materiaal hout. “Eik is een uitstekend product, maar er zijn nog andere houtsoorten buiten eik. Voor een interieur of meubilair, vormt populier een erg interessant alternatief.

 Paradox van de kip of het ei

Omdat de lokale verwerking van loofhoutsoorten in België de laatste decennia sterk is afgenomen, zijn sommige markten helaas verdwenen. Het probleem is dat terwijl de houtsoort steeds minder gebruikt wordt, ze ook steeds minder commercieel beschikbaar is. Het is een beetje zoals de paradox van de kip of het ei. Om de opwaardering van alternatieve loofhoutsoorten aan te moedigen, heeft Hout Info Bois zopas een origineel initiatief gelanceerd rond populier.

 Vraag en aanbod stimuleren

Ons project is erop gericht om deze houtsoort nieuw leven in te blazen door op twee fronten te werken: ten eerste door populierenhout te promoten bij het grote publiek, architecten, ontwerpers en schrijnwerkers, en ten tweede door een voorraad voor te financieren die ter beschikking wordt gesteld aan houthandelaren. Op deze manier willen we zowel vraag als aanbod stimuleren”, gaat Hugues Frère verder.

In de praktijk werkt Hout Info Bois met één houthandel per provincie. De lijst van houthandelaren die populier aanbieden is beschikbaar via deze link. Als de campagne succesvol is, overweegt Hout Info Bois om op dezelfde manier ook andere minder bekende houtsoorten te promoten.

Wat je moet weten over populier:
Populier biedt talrijke voordelen:

  • het is een houtsoort waarvan in België voldoende voorraad voorhanden is;
  • populier is bruikbaar voor talloze interieurtoepassingen;
  • de kleur van het hout is licht maar genuanceerd en kan indien nodig worden gekleurd;

en om de pret niet bederven, ten opzichte van andere houtsoorten is populier bij een gelijkaardig gebruik financieel erg interessant!
Vroeger werd populier veel gebruikt voor dakbedekking (dakbeschot) en structuurhout en om lucifers, kratten en pallets van te maken. Vandaag de dag is de lokale verwerking voor zogenaamde “nobele” toepassingen vrij anekdotisch geworden, hoewel de houtsoort ideaal is voor toepassingen zoals lambrisering en meubilair.

In 3 punten samengevat

  • Populier is een kwaliteitshoutsoort die bijzonder interessant is voor interieur- en meubelprojecten.
  • Het gebruik van populier aanmoedigen is een milieubewuste keuze en een middel om de diversiteit van de bosrijkdom te verhogen.

De contactgegevens van de aan dit initiatief deelnemende houthandels zijn beschikbaar via deze link.

Wie is Hout Info Bois?

Hout Info Bois is het Belgisch technisch informatiecentrum dat hout en het gebruik ervan promoot. Met publicaties, opleidingen, lezingen en meer begeleidt Hout Info Bois architecten, houtprofessionals, designers en particulieren die op zoek zijn naar algemene of technische informatie over hout. Meer informatie op: www.hout.be.

Foto: Laurant Bandajs