Misschien is het je al opgevallen? Voor eekhoorntjes is een drukke tijd aangebroken. Ze rennen van hot naar her door je tuin, op zoek naar voedsel om hun wintervoorraad aan te vullen. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, gaan deze kleine acrobaten niet in winterslaap.

Eekhoorns zijn vooral in de vroege ochtend en namiddag actief. Al springend en klimmend halen ze acrobatische capriolen uit, waarbij hun kenmerkende pluimstaart als evenwichtsorgaan dient. Help deze boeiende diertjes gedurende de herfst- en wintermaanden met extra voeding en nestgelegenheid, en geniet dagelijks in je eigen tuin van de beste circusacts!
Goede neus
De eekhoorn kent dus geen winterslaap. Bij regen, storm of sneeuw blijft hij hooguit enkele dagen in zijn nest. Met name in de herfst eten eekhoorns extra veel om vetreserves op te bouwen en leggen ze voedselvoorraden aan om de wintermaanden door te komen. Ze verstoppen voedsel als eikels, noten en dennenkegels in de grond en in boomholtes. Dankzij hun uitstekende reukvermogen weten ze de verstopplekken later weer feilloos terug te vinden.

Eekhoorns spotten
Om de kans op het zien van eekhoorns zo groot mogelijk te maken moet je vroeg uit de veren: zo vanaf een uur na zonsopkomst. Of je moet wachten tot de namiddag en de avond. Eekhoorns in stadsparken en op de overgang van bos naar woonwijken zijn het makkelijkst te zien. Die zijn namelijk aan mensen gewend. Eekhoorns die verder in het bos leven, zijn veel schuwer en laten zich moeilijk zien. Daarnaast zijn de dichtheden midden in het bos lager, omdat de voedselsituatie daar meestal minder gunstig is. Door gericht te zoeken kun je in het bos wel het hele jaar door hun sporen vinden. Wanneer er dennen staan of fijnsparren, dan zijn de karakteristieke vraatsporen van eekhoorns onder die bomen te vinden. Eekhoorns en (woel)muizen knagen de schubben weg om bij de zaden te komen. De eekhoorn gaat daarbij ‘slordiger’ te werk dan muizen waardoor er rafels aan de as van de dennenappels en sparrenkegels blijven zitten. Het doorgeven van eekhoornwaarnemingen kan eenvoudig via waarnemingen.be.

Aanbevolen door Eekhoornopvang
De eekhoorns in je tuin kun je helpen door ze speciaal voer, water en nestgelegenheid te bieden. Vivara heeft een eekhoorn voedermix in haar assortiment die bestaat uit pinda’s, zwarte zonnebloempitten, hazelnootkernen en pijnboompitten. Dit voer wordt aanbevolen door Natuurpunt en met de aankoop steun je het goede werk van deze stichting. Het voer kun je in een houten of metalen eekhoornvoederhuis doen, waarvan eekhoorntjes zelf de klep kunnen openen. Hang de huisjes wel op een minimale hoogte van 2 meter, zodat de eekhoorns geen gemakkelijke prooi voor katten zijn. Wil je nog iets bijvoeren, geef ze dan stukjes fruit en groente als wortel en komkommer te eten.

Kraamfeest
Eekhoorns bouwen doorgaans nesten van takken, mos en grassen in de kroon van een boom, maar ze maken ook graag gebruik van nestkasten, zoals het eekhoornwoonhuis van Vivara. Hang deze kasten zo hoog mogelijk op, minimaal op 4 meter hoogte, en laat de ingang niet naar het zuidwesten of westen wijzen. Als de eekhoorns de kast accepteren en gebruiken, slepen ze deze vol met takjes, mos en grassen om een warm nest te bouwen. Bevalt het nieuwe woonhuis écht goed, dan kun je met een beetje geluk komend voorjaar het kraamfeest van dichtbij aanschouwen.

Eekhoorn in nood
Kom je een eekhoorn tegen die je zo kunt oppakken of die tegen je been aanloopt, dan is er duidelijk iets mis met het beestje en heeft hij hulp nodig. Eekhoorns zijn aandoenlijke diertjes en misschien wil je zelf voor het beestje zorgen. Doe dit niet! Eekhoorns hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in gespecialiseerde eekhoornopvangcentra. Daarnaast zijn het beschermde dieren, het is dan ook verboden om eekhoorns zelf op te nemen. Je geeft een eekhoorn de meeste kans door hem zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen. Kijk voor meer informatie en opvangadressen, ook in België op www.eekhoornopvang.nl

Foto’s: www.vivara.be