Het War Heritage Institute (WHI) probeert op dit moment aan de hand van DNA-analyse de identiteit te achterhalen van vier gesneuvelden die in 2016 in Diksmuide werden gevonden. Nooit eerder werd DNA-analyse gebruikt om Belgische gesneuvelden te identificeren. Drie behoorden tot het 12de Linieregiment en één van het 11ste linieregiment, deze laatste zal zeker een onbekende blijven. Deze van het 12de werden gevonden in het centrum en die van het 11ste linie in Kaaskerke aan de overkant van de IJzer.
Vermoedelijk gaat het om 2 Vlaamse en 2 Waalse slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. “Voor de 2 soldaten waarvan we aannemen dat ze in Vlaanderen zijn geboren, loopt de analyse volop. Er stonden reeds enkele nabestaanden van de vermoedelijke soldaten een DNA-staal af. Voor de 2 gesneuvelden waarvan we vermoeden dat ze uit Wallonië afkomstig waren, zijn we nog op zoek naar familieleden”, aldus Willem Segers van het WHI.
Een van de Waalse soldaten is Gerard Joseph Dethier. Niettegenstaande de zeer bereidwillige medewerking van de gemeentelijke diensten van Liège, Crisnée, Awans en Dalhem kon het WHI tot op heden geen nabestaanden vinden. Zonder DNA-staal kunnen we alleen maar vermoeden dat soldaat Dethier een van de 4 teruggevonden soldaten is. We kunnen het niet bewijzen.
Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie doet op dit moment onderzoek om een DNA-staal uit de resten van deze gesneuvelden te halen. Het is echter, gezien de staat van de resten, nog geen uitgemaakte zaak of dit leidt tot een positief resultaat.
Voor de andere Waalse soldaat loopt het onderzoek nog en is de hoop op de vondst van een nabestaande die een DNA-staal kan afstaan zeer nog reëel.
De vier van Diksmuide
De stoffelijke resten werden in juni 2016 in Diksmuide gevonden tijdens werkzaamheden. Eind oktober 1914 leverde het Belgische leger op diezelfde plaats strijd tegen de Duitsers. Dat blijkt na onderzoek van de verslagen die officieren van het 12de linieregiment tijdens de Eerste Wereldoorlog opstelden. Volgens diezelfde verslagen sneuvelden er op die plaats rond eind oktober slechts 4 soldaten. Om daadwerkelijk een naam te plakken op de teruggevonden gesneuvelden, kunnen we alleen maar de DNA-analyse afwachten. De nieuwsberichten die op maandag 26 maart 2018 verschenen over soldaat Dethier zijn dus voorbarig en kunnen op dit moment niet bevestigd worden.
Het War Heritage Institute
Het War Heritage Institute (WHI) heeft als missie het valoriseren van het Belgische militaire erfgoed en de herinnering aan de gewapende conflicten op Belgisch grondgebied of die conflicten met inzet van Belgen in het buitenland. Het Koninklijk Legermuseum in Brussel, het Fort van Breendonk, Gunfire in Brasschaat, de Dodengang in Diksmuide, de Commandobunker Kemmel in Heuvelland en Bastogne Barracks behoren tot het WHI.