District Antwerpen gaat voor een domeinoverschrijdende aanpak, die zoveel mogelijk inspeelt op opportuniteiten in de wijk. Door in te zetten op vier pijlers wil district Antwerpen een doorgedreven aanpak op maat van elke wijk. Elke postcode heeft een buurtcoach die fungeert als laagdrempelig aanspreekpunt in de wijk en samenwerkingen met wijkpartners opzet.

Femke Meeusen, districtsschepen voor wijkwerking, vat de nieuwe wijkwerking kort samen: “District Antwerpen omvat 6 prachtige postcodes, die we als wijken omschrijven, wijken die allemaal een eigen identiteit hebben. Door een hyperlokaal netwerk en buurtcoaches als laagdrempelig aanspreekpunt zetten we sterk in op de specifieke noden en troeven van elke wijk. Tegelijk zorgen we zo voor een nóg grotere nabijheid en betrokkenheid tussen district en bewoners.”
 
Vraaggericht werken én aanbod op maat
District Antwerpen biedt met het ‘Districtsfonds: beleef je buurt!’ ondersteuning aan buurt- en wijkgerichte initiatieven van burgers en verenigingen. Zo krijgen zij de mogelijkheid om lokaal initiatieven te organiseren waarbij ze mensen samenbrengen en ontmoeting stimuleren.

Door gebruik van doelgroepexpertise en participatietrajecten wil het district nog meer burgers betrekken. Zo wordt er een aanbod op maat van de wijken voorzien en kunnen belangrijke signalen sneller worden opgepikt.
 
Buurtcoach als aanspreekpunt
Elke postcode van district Antwerpen heeft een buurtcoach. Deze zes buurtcoaches zijn actief aan de slag in hun wijk en slaan vanuit hun rol de brug tussen het district, wijkpartners en burgers. Ze houden hun ogen open voor interessante initiatieven van burgers en verenigingen én bekijken binnen welke ondersteuningsmogelijkheid deze passen.
 
De huidige omstandigheden zorgen ervoor dat de buurtcoaches nog niet ten volle hun rol kunnen uitvoeren, maar ze zijn al wel bereikbaar. Zo lanceerden ze deze zomer een campagne om het ‘Districtsfonds: beleef je buurt’ bekend te maken waarbij alle bewoners van het district een affiche in de bus kregen. Daarnaast zijn ze altijd op zoek naar nieuwe initiatieven om buren dichter bij elkaar te brengen.
 
Binnenkort wordt elke buurtcoach individueel voorgesteld via de Facebookpagina en het Instagramaccount van district Antwerpen. Meer informatie over de werking staat op www.beleefjebuurt.be. Maak kennis met de buurtcoaches aan de hand van deze groepsfoto (© Frederik Beyens). Een opsomming van de buurtcoaches per postcode (volgorde foto van links naar rechts):
2000: Liesbeth
2030: Yassine
2020: Benji
2018: Nina
2050: Birgit
2060: Steven
 
Integrale samenwerking
De nood aan een beter netwerk en optimalisatie van bestaande overlegstructuren voor zowel professionele wijkpartners als voor bewoners en verenigingen wordt opgepikt door district Antwerpen. De buurtcoaches (bewoners- en buurtinitiatieven) en culturele coördinatoren (professioneel socio-cultuur veld) werken hiervoor samen met andere wijkpartners. Samen peilen ze naar de noden en behoeften om zo tot een gezamenlijk en afgestemd aanbod in elke wijk te komen.
 
Wijkfierheid
Elke maand zet district Antwerpen een wijktroef in de kijker via haar digitale kanalen. Wijktroeven kunnen plaatsen, verenigingen, mensen of evenementen zijn. Zo stelden Freddy Beuckelaers en Liesbeth Damen hun wijktroef al voor. Bewoners mogen steeds hun wijktroef bezorgen via communicatie.districtantwerpen@antwerpen.be.
 
Daarnaast wordt #beleefjebuurt ingezet om anderen te inspireren. De buurtcoaches roepen alle indieners van het districtsfonds op om hun acties en activiteiten te delen met gebruik van die hashtag. Burgers met leuke buurtinitiatieven mogen deze altijd delen met de buurtcoaches via wijken.district.antwerpen@antwerpen.be.

Foto: www.beleefjebuurt.be / www.antwerpen.be